Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholm 2019-06-12
Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) skakar hand under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto:  Claudio Bresciani / TT Kod: 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT
Stockholm 2019-06-12 Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) skakar hand under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT Kod: 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

M ger SD makt

Skrämmande att göra upp med SD om kulturpolitiken

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vad är det som gör att man går från det som Moderaternas hövding Kristersson angav till förintelseöverlevaren Hédi Fried?

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon då till DN.

– Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa Ulf Kristersson till Aftonbladet i januari 2018.

Det fanns till och med ett vittne till detta. Fotografen Paul Hansen anger: ”Jag var där, dagen då Ulf Kristersson tittade Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren, i ögonen och lovade att aldrig aldrig, aldrig skulle gå med på något samröre med @sdriks. Det här kan inte ledaren för @moderaterna formulera sig förbi. Ett historiskt svek.”

Hédi Fried, Auschwitz-överlevaren sade efter det historiska mötet följande.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att ”ja, det kanske är bra att byta nu” och ”han verkar ju hygglig”. Människor är så naiva, säger hon i dag till DN.

Sen vet vi vad som hänt. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och moderatledaren har ”samtalat” på tu man hand. Det betyder att Moderaterna givit SD makten att kunna påverka Sveriges riksdag vid ett val.

Lokala politiker har också uttalat sig om detta. Strömstads och Tanums kommunpolitiker i M och SD välkomnar Ulf Kristerssons (M) och Jimmie Åkessons (SD) inledda samtal.

– Att inte ens samtala är det mest antidemokratiska jag vet, säger Mikael Cederbratt (M).

Hédi Fried, har även skrivit. "Det som inte kan hända, kan hända. Sånt som har hänt en gång kan hända igen." Men detta bryr sig inte Moderaterna om.

Den 19 oktober 2009 skrev Åkesson bland annat. ”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år” Detta gällde den muslimska befolkningen i Sverige. Det var också då splittringspolitiken började, när SD kom in i riksdagen, då började också undergången för Sverige.

Vi ska se på några andra uttalanden av andra Sverigedemokrater. ”Bra gjort. Visar att ni inte kan stoppa media” Skrev en tvittrare, då svarade Kent ”järnröret” Ekeroth ” haha. Det gör vi i sinom tid” En annan SD riksdagsman skrev, ”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.” Finns då några likheter mellan SD och nazismen?

Propagandaminister Joseph Goebbels uttalade mål var att få tysk konst och kultur att harmoniera med nazismen. Nu vill den SD-ledda Sölvesborg se ”klassisk och tidlös” offentlig konst i staden, och vill därför helt stoppa inköp av ”utmanande samtidskonst”. Samma sak hände 2018 när SD:s vice gruppledare i Stockholms län reagerade starkt på Liv Strömquists konstverk "The night garden", som då ställdes ut i Stockholms tunnelbana, det skulle bort.

Exakt samma tankar som Propagandaminister Joseph Goebbels uttalade. Konst som inte ansågs lämplig, främst olika former av modernistisk konst. Exakt samma som SD-läran.

Nu har man fått makt i olika kommuner med hjälp av bland annat Moderaterna, vad ger man sig på då? Jo kulturen, man vill bestämma vilken kultur som är lämplig för kommuninvånare och vad SD anser vara bra för SD är också bra för kommuninvånarna. HBTQ är ett annat område man gör samma bedömning.

Att Moderaterna och även strömstadsmoderaterna anser att det är helt okay att samtala och göra uppgörelser med SD är skrämmande. Man kan således på måndag göra upp om budgeten, på tisdagen kan man skrota all kultur som SD anser sig vara olämplig för kommuninvånarna. På onsdag angripa HBTQ- rörelsen. På torsdag etc...

Glöm aldrig vad prästen Martin Niemöller skrev. ”När nazisterna hämtade kommunisterna, teg jag; jag var ju ingen kommunist. När de spärrade in Socialdemokraterna, teg jag; jag var ju ingen socialdemokrat. När de hämtade de fackliga, lät jag bli att protestera; jag var ju inte med i facket. När de hämtade mig, fanns det ingen kvar som kunde protestera.

Trots SD:s syn på bland annat kulturen vill Kristensson och Cederbratt samtala och samarbeta med SD. Man kan konstatera att man inget har lärt av historien.

P-A Hultman

Grebbestad

Partipolitiskt obunden