Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
M och KD har lyssnat på protesterna om LSS-lagstiftningen.  Bild: Janerik Henriksson/TT
M och KD har lyssnat på protesterna om LSS-lagstiftningen. Bild: Janerik Henriksson/TT

M/KD-budgeten säkerställer familjers trygghet

Personlig assistans är en central borgerlig frihetsreform som vi vill vara med att fortsätta utveckla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LSS-reformen är en viktig frihetsreform som ska värnas. Tack vare Moderaterna och Kristdemokraternas budget stärks nu LSS-lagstiftningen. Vi driver på den socialdemokratiskt ledda regeringen och dess stödpartier för att säkerställa att barn och unga som behöver hjälp med andning och sondmatning får det.

De senaste åren har vi fått ta del av hjärtskärande berättelser om hur barn och vuxna – med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar – plötsligt blivit av med de assistanstimmar som de tidigare haft rätt till.

Moderaterna och Kristdemokraterna har uppmanat regeringen och stödpartierna att snarast förändra lagstiftningen för att tydliggöra att behov av hjälp med att andas och sondmatning utgör grundläggande behov. Nu är ny lagstiftning på väg med det dröjer. Det skulle ha gått snabbare om Sverige hade haft en borgerlig regering. Personlig assistans är en central borgerlig frihetsreform som vi vill vara med att fortsätta utveckla.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att regeringens nya besked om LSS är ett resultat av januariöverenskommelsen mellan S, Mp, C och L. Det är fel. Redan den 20 december fattade riksdagen beslut om Moderaterna och Kristdemokraternas budget som innehöll mer resurser till LSS och ett krav på att åtgärda problemen med andningshjälp och sondmatning.

Utan Moderaterna och Kristdemokraternas budget hade det inte blivit mer resurser till den statliga assistansen eftersom övergångsregeringens budget skar ned på ned detta. Det bör också noteras att varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet presenterade budgetförslag som innehöll mer resurser till LSS.

Tack vare Moderaterna och Kristdemokraternas budget finns det resurser för att barn med behov av andning och sondmatning ska få det. Efter en mandatperiod av oro och onödigt lidande bland många familjer på grund av den rödgröna regeringens oförmåga att hantera problemen med LSS finns det nu förutsättningar att vända utvecklingen. Vi kommer säkerställa att regeringen och stödpartierna tar sitt ansvar.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson