Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Annelie Högberg (S)

Majoriteten blundar för svårigheterna på Rimnersområdet

Socialdemokraterna: Det är fortfarande bäst med badhuset i centrum av Uddevalla

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Johan Wiktorsson 31 oktober

LÄS MER: Rimnersområdet var fel plats då och är fel plats nu

Tack Johan Wiktorsson (M) för en saklig debattartikel, du vet vad du pratar om när det gäller badhusbygget i Uddevalla.

Det finns många förslag om var vi skall placera vårt nya badhus, tyvärr så finns det alltför många politiker som hänger på utan att tänka efter och gång på gång ändrar sig om badhusets placering. Det är nu det sjätte förslaget från Alliansen, Miljöpartiet och Uddevallapartiet. De vill dela upp badet på två platser, en simanläggning på Rimnersområdet och en spa/relax del på Walkesborg.

Två gånger har vi haft en bred politisk överenskommelse. Första gången 2011 när Alliansen tillsammans med Miljöpartiet styrde och nu senast 2016 när Socialdemokraterna styrde tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Båda gångerna med en placering i centrum på Walkesborg, så problemet är inte att komma överens utan det är ett politiskt mod att följa en överenskommelse som saknas. Hade Alliansen och Miljöpartiet följt den första överenskommelsen, hade vi redan haft klart vårt kära badhus till en mycket lägre kostnad.

Olof Palme sa: ”Politik är att vilja något”.

Vi socialdemokrater har från början varit tydliga med att vi vill ha ett bad i centrum. Vi vill utveckla centrum, därför vill vi ha ett badhus och simhall under samma tak på nuvarande plats för en bra tillgänglighet även för dem utan bil, det är enkelt och ta sig till centrum, vilket underlättar för alla skolor.

Vi ser inte det nya badet enbart som en idrottsanläggning, vi ser möjligheterna till en friskvårdsanläggning där fler än idrottarna får plats. Såsom pensionärerna, simskoleelever, funktionsnedsatta, familjer för lek, rekreation och rehabilitering med mera. Vi ser det som en investering till friskare Uddevallabor.

Vi tror på en satsning av fler bostäder längs Bäveåns inlopp och centrum, vi vill rusta upp gator och torg, rusta upp gästhamnen och införa mer kulturaktiviteter. Detta tillsammans med ett nytt bad blir ett behövligt lyft för Uddevalla centrum och dess överlevnad. 1+1=3, vi får synergieffekter. Fler kommer vilja bo och besöka ett levande centrum.

Vi vill ha alla badaktiviteter i samma huskropp, där det skall finnas möjlighet att både simträna och relaxa, både gå i simskola och leka i vattenrutschbana på ett besök. Detta kommer inte vara möjligt med samverkanspartiernas nya förslag, de kommer dela upp badet i två olika byggnader långt i från varandra, vilket varken är ekonomiskt eller verksamhetsmässigt effektivt.

Johan Wiktorson pekar på många kända riskfaktorer i Rimnersområdet. Samverkansmajoriteten blundar för dessa och vill besluta om att ändra placeringen innan man gjort en risk och konsekvensbeskrivning på vad detta skulle innebära, hur man åtgärdar dessa problem och vilka kostnader det kan medföra.

Inget av dessa finns beskrivna i handlingarna som ligger på bordet för beslut.

Var på området skall simhallen ligga? Hur mycket kostar det? Vilka andra idrotter blir tvingade att flytta på sig? Fotbollen, friidrotten, bilsporten, skytteföreningen? I så fall, var har man tänkt och placera dem verksamheterna och vad kostar det? Hur blir det med infartsväg? Parkeringsplatser?

Vi socialdemokrater vill fortsätta med det arbetet som vi påbörjat 2016 och en gång för alla få klart vårt efterlängtade bad så fort det går, gärna till 2022 som vi hade planerat på Walkesborg i centrum.

Annelie Högberg (S)

2:e vice.ordf i kultur och fritidsnämnden

Robert Wendel (S)

Ledamot i kultur och fritidsnämnden