Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
A Syrian walks through the destruction of the Salaheddine neighborhood in the eastern Aleppo, Syria, Saturday, Jan. 20, 2018. Turkey's military fired into a Kurdish-run enclave in north Syria for a second day on Saturday, one day after the country's defense minister announced an operation to "cleanse" the Kurdish militia in control of the enclave. (AP Photo/Hassan Ammar) Bild: Hassan Ammar

Man flyr inte från Syrien för svenskt försörjningsstöd

Fördomar om asylsökandes skäl för att söka sig till Sverige

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Jan Ivarson 20 december

LÄS MER: Hur ska återvandring kunna ske?

Jan Ivarsson är ett symtom på dagens politiska klimat i Sverige. Vi har partier i riksdagen som spär på såna här fördomar och splittringar.

Jan påstår att asylsökande från Syrien vill leva i Sverige för att hela livet dra nytta av försörjningsstöd och gratis sjukvård. Detta är en ren lögn!

Forskning visar att invandrare inte har en högre risk att hamna i bidragsberoende än andra och att risken för bidragsberoende avtar med tiden man vistas i landet. Vidare så beror de problem som finns med integration på såna här fördomar och myter. Enligt OECD tjänar Sverige på invandring, men vi hade kunnat tjäna ännu mer om diskrimineringen på arbetsmarknaden minskade.

Som barn till en flykting själv, och stolt bohusläning tar jag illa upp när min rätt att leva i min egen hemstad ifrågasätts på detta sätt. Jag jobbar och bidrar så gott jag kan men måste tydligen ständigt legitimera min rätt att få vistas här. Detta land (och alla andra) har byggts upp av flyktingar och invandrare!

Problemen vi har i samhället beror inte på de som har det sämst utan på de som har det bäst ställt! Inte är det asylsökande som lägger ner sjukhus eller sänker A-kassetaket! Det är nästan skrattretande när Jan påstår sig veta hur och vad asylsökande tänker.

Själv hade han aldrig accepterat att leva i ett land i krig, utan demokrati och utan mänskliga rättigheter men han vill att andra ska acceptera en sådan tillvaro. Dagens politiska klimat i Sverige är hemskt, och jag hoppas att det precis som vintersolståndet idag är den lägsta punkten innan det börjar ljusna igen.

Karl Heydar