Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marknaden har inte lösningen på miljöproblemen

Tekniker och ingenjörer arbetar enbart i konsumtionens tjänst

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledare 18 mars

Karl af Geierstam ser sig i likhet med en lång rad andra högerskribenter tvingad att kommentera barnens klimatstrejkande med insikten att det är deras egen framtid det gäller, dvs. de är själva tvungna ta ansvar för den genom att utbilda sig till ingenjörer och så vidare. Bland högerfolk en åsikt förmodligen lika viktig som att stryka den randiga skjortan på morgonen.

Problemet med denna logik är att man helt bortser från tidsaspekten och det faktum att vi har utbildat ingenjörer i 100 år. Varför har dessa ej kunnat lösa klimatfrågan, eller gör det på ett konstruktivt sätt nu när vi ser alarmerande effekter på miljö/klimat och biologiskt diversitet? Förklaringen är naturligtvis att det har aldrig varit deras uppgift, utan vi arbetar alla under marknadens villkor; köp billigt, sälj dyrt och låt naturen och billigaste arbetskraften betala. Utbildade ungdomar ska öka Sveriges exportförmåga och välstånd.

Det är helt fenomenalt att skåda alla dessa högerskribenter som med självklarhet förklarar business as usual och förbättring genom tekniska lösningar. Det tas givetvis också upp att en klimatdiktator inte är bra. Ja det är ju självklart för då får inte marknaden vara med att bestämma, och till exempel tycka att barnen bör utbilda sig istället för att strejka.

Om ett marknadssystem med miljontals ingenjörer och tekniker till hands inte kan åstadkomma någon verklig förändring utan bara putsa lite i kanten, säg en halv procent när det omedelbart krävs 6 procent, då är det inte särskilt klädsamt eller intelligent att framhålla att barnen bör utbilda sig, då har man sin verklighetsförankring på standby.

Örjan Carlsson

Svar direkt

Min text hyllade inte marknaden, även om just marknadsmekanismer går att använda för att lösa problem. Ett exempel är handel med utsläppsrätter. Tvärtom behövs det många politiska insatser och då är demokratin bättre på att lösa kollektiva problem än en diktatur. Man kan ha olika åsikter om hur snabbt åtgärder bör ske. Jag föredrar att leva i ett samhälle som är öppen för en sådan debatt.

Karl af Geijerstam