Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Marknadshyror - ett hot mot kvinnors rättigheter

Den största risken att hamna i hemlöshet har ensamstående mammor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag är det den 8 mars. En dag då vi lyfter kvinnors rätt till ett gott liv. Kvinnors rätt till ett eget boende och trygghet. Naturligtvis ska vi varje dag lyftas kvinnors rättigheter. Men just idag den 8 mars vill vi i Hyresgästföreningen lyfta kvinnors utsatthet och rättigheter.

Den största risken att hamna i hemlöshet har ensamstående mammor. Vi vet idag att sju av tio hemlösa barn har en mamma som är ensamstående.

En annan grupp som drabbas hårt är kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Det är kvinnor som tvingas lämna sin bostad, då partnern som slår dem finns där i det som borde vara deras trygghet. Deras eget hem. Ända sättet att överleva är för många kvinnor att fly.

Vi i hyresgästföreningen anser att fri hyressättning skulle få stora negativa konsekvenser, inte minst för ensamstående kvinnor och deras barn. Kvinnor som flyr för sina liv behöver kunna få tag på en bostad som de har råd med.

Om våra politiker säger ja till marknadshyror, kommer hyrorna att höjas markant. För en trea på Beväringsgatan i Göteborg skulle det ge en hyra på mellan 7999: - och 9090: -. Hyreshöjningarna för en lägenhet i Stockholms kommun skulle landa på i genomsnitt 50 procent, i Göteborg på mellan 32 och 50 procent, i Halmstad på 31 procent och i Helsingborg på 24 procent bara för att lyfta några platser i landet.

I dag förhandlas hyrorna fram mellan parterna på hyresmarknaden enligt det så kallade bruksvärdessystemet, alltså det praktiska värde som lägenheten har ur hyresgästens synvinkel. Hänsyn tas till bland annat lägenhetens och fastighetens standard och läge när hyran sätts. Det är bra, då vi på så sätt kan få behålla de så viktiga billiga hyreslägenheterna.

Anhängare av marknadshyror anser att det skulle leda till ökat bostadsbyggande och ökad rörlighet på hyresmarknaden. Den bilden delas inte av Hyresgästföreningen. Om man tittar på andra länder som infört fri hyressättning så ser vi inte att det ökat byggandet. Rörligheten skulle möjligen öka, men till priset av minskad trygghet då många människor inte skulle ha råd att bo kvar.

Marknadshyror skulle skapa en stor otrygghet, många skulle tvingas flytta. Det vore en mycket radikal förändring i människors liv. Marknadshyror kommer inte leda till ökat bostadsbyggande. Och vi vet med säkerhet att det kommer leda till att fler kvinnor hamnar i hemlöshet.

Hyresgästföreningen

Lisbeth Pipping

Cathrine Holt