Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STOCKHOLM 20190214 Före dettea Miljöpartisten Carl Schlyter presenterar det nya Partiet Vändpunkt vid en pressträff. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Matbutiker i hela landet måste kunna överleva

Carl Schlyter (PV): Vi vill att det ska vara lättare att skapa och bygga upp bolag som jobbar för det gemensammas bästa

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alla talar om att hela Sverige ska leva, men få politiska partier verkar vara intresserade av att förklara hur. Medan människor runt om i landet kämpar för att bevara de sista resterna av samhällsservice i sina bygder fortsätter den politiska majoriteten att koncentrera resurserna till storstäderna. Nu krävs en politisk omläggning av stora mått för att hela Sverige ska kunna leva.

När statsminister Stefan Löfven på S-kongressen nyligen påstod att regeringen lyckats stoppa butiks- och mackdöden i glesbygden var det ett uttalande med få beröringspunkter med verkligheten. Runt om i vårt land kämpar människor frenetiskt för att bevara dräglig samhällsservice i sina närområden. Idag finns det driftstöd till butiker i sårbara och utsatta lägen, hemsändningsstöd och servicestöd. Men för butiker i glesbygden planeras detta stöd att halveras 2020-2025 jämfört med föregående period. Vi i Partiet Vändpunkt vill istället försvara och utveckla detta stöd. För en butik är nästan alltid mer än bara dagligvaruhandel. Det kan vara en chans till kontantuttag, bränsleköp, post, systembolag och mycket annat. Försvinner den försvinner också många stödfunktioner för andra invånare och företagare i bygden. Menar vi allvar med klimatarbetet ska vi inte tvinga människor utanför tätorterna till onödigt långa resor. Samhällsekonomiskt är det klokt att satsa på lanthandlarna. Vill vi ha ekoturism, kultur, lokal livsmedelsförädling och ett aktivt näringsliv behövs också lanthandeln.

Arbetsförmedling och kommunal service behöver också finnas på rimligt avstånd, eller varför inte som i Norge, komma hem till dig? I Norge finns exempelvis röntgenbussar som åker runt och många människor kan därigenom slippa resa långt vid behov av vård. Det värde som utvinns från vattenkraften och andra resurser på landsbygden måste också i betydligt högre grad stanna i de regioner det kommer ifrån. I Norge, som har ett liknande system, ger detta nettobidrag till landsbygdskommuner på 5.4 miljarder norska kronor om året. Det skulle kraftigt öka möjligheterna att ge alla människor i hela Sverige rimlig service.

Kommuner kan också öka möjligheterna för lokala handlare och restauranger att få bättre helårsomsättning genom att anpassa kommunens upphandlingar och därigenom förenkla för små företag att ensamma, eller i samverkan, lägga anbud på mat till skolor och äldreboenden. Om dessutom all mat upphandlas med regler motsvarande svensk djurskyddsstandard och kemikalieanvändning som grundkrav så kan vi minska risken för illojal konkurrens med lägre standard.

Alla lokalsamhällen har olika förutsättningar och behov. Därför är det viktigt att så mycket som möjligt kan bestämmas och utvecklas lokalt. Utomlands har bygdebolag, gemenskapsbolag, kreditgarantiföreningar, medarbetarägda bolag och intressentstyrda bolag varit framgångsrika. Alla dessa nya bolagsformer bygger på samarbete och samverkan, där underleverantörer ses som partners, inte några som skall prispressas till max. Bolag där vi är människor som samarbetar, inte konkurrerar ut varandra, skapar helt andra möjligheter att gynna bygden. Vi vill att det ska vara lättare att skapa och bygga upp bolag som jobbar för det gemensammas bästa och att de som gör det inte ska falla mellan stolarna i socialförsäkringar och andra system.

Tillsammans med en reform av fastighetsavgiften, där exklusiva och dyra hus får höjd avgift och hus med lägre ekonomiskt värde får sänkt avgift, kan dessa åtgärder göra det lättare att bo i hela landet. Det är en utveckling som alla vinner på. Ingen tjänar nämligen på att folk tvingas att söka jobb i storstäderna. Det leder till höjda huspriser, mer köer, och färre bevarade grönområden. Vi anser att bevarad kommersiell och kommunal service i hela landet är en prioriterad fråga, som alltför länge ignorerats av såväl regering, riksdag och EU.

Det finns starka sociala skäl och miljöskäl att se till att service finns kvar och utökas i hela landet. Partiet Vändpunkt kommer arbeta för att devisen ”Hela Sverige ska leva” också omsätts i konkret politik.

Carl Schlyter (PV)

talesperson för Partiet Vändpunkt