Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Luca Bruno

Med SD blir det som i Ungern

Viktor Orban skapar en korrupt stat som berikar honom själv

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Man kan ha viss förståelse för att det finns folk i den svenska väljarkåren som tycker att såväl den förra Alliansregeringen som den nuvarande S-MP-regeringen inte har levererat till belåtenhet. Jag har däremot ingen förståelse för om dessa väljare avser att visa sitt missnöje genom att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Har de verkligen klart för sig vilka krafter det är de stöder? Läser man Sverigedemokraternas partiprogram ger det anledning till eftertanke. Betänk dessutom att hösten 2015 skriver partisekreteraren Richard Jomshof att ”SD måste anpassa sin retorik efter klimatet i Sverige och mörka vad man egentligen vill göra så att man kan locka till sig fler väljare”. Vi har många exempel under historiens lopp som visar vart de mål och värderingar för oss som SD hyllar. Nationalism, elitism, värdering av vissa kulturer som mer högstående än andra har hittills bara skapat elände, krig och folkförföljelse.

I vilka länder hittar SD idag sina förebilder? Ungern under Viktor Orbán ser man absolut som ett föregångsland. Läs gärna boken Orbánistan med undertiteln ”Rädsla och avsky i det illiberala Ungern”. Boken beskriver Ungerns utveckling de senaste 15 åren. Det börjar likna en enpartistat. Tack vare att man drivit igenom förändringar av valdistrikten har Orbán lyckats få en sk. supermajoritet med 68 % i parlamentet trots att han fick mindre än 50 % av röstetalet. Ungern saknar idag ett oberoende rättsväsen, saknar en oberoende riksbank och har inte en fri och oberoende press. Man har i stort sett inga invandrare eftersom man byggt ett taggtrådsstängsel längs hela den södra gränsen som patrulleras av speciella poliser. Skulle någon ändå ta sig igenom och begära asyl i enligt med folkrätten blir de satta i interneringsläger. Bara sådan kultur som hyllar det ungerska kulturarvet är accepterad och Viktor Orbáns familj och vänner är på väg att bli rikast i Europa genom en omfattande korruption med EU-medel. Man är mycket negativ till EU men vill inte gå ur eftersom då slutar EU-pengarna att komma!

Jag är övertygad om att det finns människor inom SD som hyllar en sådan utveckling men jag är också övertygad om att de allra flesta som har för avsikt bara protestera genom att lägga sin röst på SD inte vill se en sådan utveckling i Sverige. Rösta därför blankt eller hitta ett annat alternativ! Jag vågar inte skriva under den här insändaren med mitt namn. Jag litar inte på SD och dess sympatisörers demokratiska grundsyn.

Demokrat