Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Med tiden vinner vi alla förtroende hos brukarna

Pål Magnusson: Ska jag bli mer välkomnad för att jag är svensk och jobbar inom hemtjänsten?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I juni 2018, då jag började som sommarvikarie inom hemtjänsten, började samtidigt en hel del unga män med utomeuropeisk invandrarbakgrund. Ganska omgående märkte jag att jag som ”ursvensk” ofta blev glatt bemött hos vårdtagarna, just för att jag var ”svensk”. Ofta fick jag kommentarer som – ”Vilken tur att det var du, det är så många mörka, som man knappt hör vad de säger.”

I stället för att säga vad som var rätt eller fel i dessa då ofta vanligt förekommande kommentarer, ser jag det enbart som en reallitet att förhålla sig till. Som gammal ”folkhemsksvensk” pensionär är det nog en ganska naturlig reaktion då man kanske aldrig i hela livet haft att göra med en syrier, libanes eller irakier. Plötsligt är det de människorna, som i dess egna hem ska laga deras frukost eller hjälpa dem vid toalettbesöken. För dessa syrier, libaneser och irakier som i somras var mina arbetskamrater blev situationen självklart svår då de inte bara var ”gröna vikarier” utan även hade språksvårigheter och ibland blev bemötta av rädsla, från vårdtagare.

Men kan vi ha det såhär?

Mitt svar är – vi har det så här.

Vi kan alla ha åsikter vad som är rätt eller fel eller att saker borde ha varit på det ena eller andra sättet. Men kan vi inte förhålla oss hur det är – är vi illa ute i våra liv. Att ta in den faktiska sanningen och jobba utifrån den med öppet hjärta och vaken hjärna är det enda vi kan göra – vare sig vi är gamla folkhemssvenskar eller utomeuropéer med språksvårigheter.

Efter ett antal månader inom hemtjänsten märker jag att ”de mörka invandrarna” som i somras möttes med rädsla och skepsis – nu ofta välkomnas på sina besök hos vårdtagarna, på samma sätt som jag som ”ursvensk”. Trägen vinner. Man får inte ge upp. Ingen får ge upp. Rullar stenen ner från berget, så är det bara att rulla upp den igen. Det är så sanningen ser ut. Det är det enda vi kan förhålla oss till.

Pål Magnusson

Uddevalla