Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skräp i Medelhavet. Plastskräp på en strand i Libanon. Bild: Hussein Malla

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Medelhavets öar och kuster översvämmas av plast

Kan inte Sverige göra något åt detta?

Alla är vi medvetna om att vårt stora plastanvändande är till skada för vår jord. För över ett år sedan skrev Stefan Edman i en krönika i Bohusläningen om det stora plastfusket. I Norge tog man tag i fusket. Vad hände i Sverige, har någon svaret?

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I början av maj gjorde jag en resa till norra Cypern. Denna ö som är så enormt vacker med slätter och bergskedjor. Men till min stora sorg var ön helt nerlusad av plast. Efter att vi hade besökt Andreas-klostret på öns vackra nordspets, gick resan vidare till Golden Beach, stranden där sköldpaddorna gräver ned sina ägg. Vad möts vi av när vi skulle gå ned till en av resans stora höjdpunkter, stranden? Jo, vid parkeringen, stora behållare överfulla av plastflaskor. När vi sedan gick ned mot stranden: plast, plast, plast.

Några av mina medresenärer sa: Vi tycker att vi har det skräpigt i Sverige, men så är inte fallet när man jämför med Cypern. En granne till mig, nyss hemkommen från Rhodos, upplevde samma sak, plast över allt. Cypern och Rhodos har tydligen ingen plaståtervinning överhuvudtaget.

Jag fick då en idé, kan man frakta stinkande sopor från Neapel till Sverige och få ekonomi i det hela, varför kan då inte ett svenskt företag börja sanera runt Medelhavet?

Man forslar dit en stor plastpress, forslar sedan dessa påsar till Sverige. När en ö är sanerad flyttar man till nästa. Effekten blir att vårt insamlade plastavfall återvinns och Cypern med flera öar blir befriade från den bedrövliga plasten.

Bengt Larsson

Smögen