Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
  Bild: Mikael Andersson
Bild: Mikael Andersson

Mer jämställt med nattis

Socialdemokraterna i Sotenäs vill att kommunen ska satsa på barnomsorg nattetid. Det skulle främja jämställdheten menar man.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bristen på barnomsorg på obekväma tider utgör ett hinder för att föräldrar ska kunna arbeta heltid. Kravet från arbetsgivaren är att denne leder och fördelar arbetet och då även bestämmer vilka arbetstider du har. Några av de yrken som det är vanligt att arbeta kvällar och nätter på, är vård, omsorg och livsmedelsindustrin.

I Sotenäs kommun är det många föräldrar som arbetar inom dessa yrken. Det påverkar jämställdheten att det inte finns nattis, det är enligt statistiken fler kvinnor än män som arbetar obekväma tider. Behovet är större bland ensamstående föräldrar än sammanboende. Många kvinnor arbetar ofrivillig deltid (förutom att inte kommunen anställer på heltid) för att de inte har någon barnomsorg på obekväm tid. Detta påverkar lönebildning, pension och ekonomi.

På Skolverkets hemsida står det att kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds och kommuner kan söka statsbidrag för sådan verksamhet.

Därför tycker Socialdemokraterna att vi ska utreda behovet och möjligheterna till ”nattis” i Sotenäs kommun.

Vi vill se alla barn i Sotenäs lyckas!

Therese Mancini (S)

Lotta Johansson (S)

Annica Erlandsson (S)

Sanna Lundström Gustafsson (S)

Kenth Östergren (S)

Stellan Welin (S)