Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jan Ivarson (arkivbild)

Migrationsverkets kostnader måste tas någonstans

"Vi får uppenbart ta från grupp till grupp"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tidningen Affärsvärlden har granskat Migrationsverkets kostnader för år 2016. Den historiskt stora massinvandringen har medfört historiskt stora direkta kostnader för verket. De uppgick 73 miljarder kronor. Det är historiska kostnader som medför historisk förändring av samhället.

Under 2016 var antal asylsökare 29 000 personer men år 2015 var de cirka 112 000.

– Den största arbetsinsatsen har varit att avgöra ansökningar från 2015 för att de sökande inte skall behöva vänta för länge på beslut, enligt Migrationsverket.

Utgiften 73 miljarder kan jämföras med statens andra stora utgifter.

Försvar och krisberedskap 49 miljarder, utbildning och universitetsforskning 66 miljarder och avgift till EU 30 miljarder.

Notera att de 73 miljarderna är enbart Migrationsverkets kostnader. Till dessa kommer kostnader i kommuner för de som kom för några år sedan. Så har vi alla indirekta kostnader i andra samhällsområden som i rättsväsendet, vården, försäkringsbolagen, pensionssystem och ersättningar till vaktbolag, byggentreprenörer med flera. Tillsammans betydligt mer än de direkta kostnaderna.

Än så länge verkar en majoritet av svenskarna tro att man inte får ställa grupp mot grupp, just som det är politikernas uppgifter att fördela skatterna. Många svenskar lever ännu i tron att kostnaderna inte tas från välfärden. Svenska politiker hävdar att vi får inte ställa grupp mot grupp, men vi får uppenbart ta från grupp till grupp.

Jan Ivarson

Politiskt obunden