Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
A man wearing a mask walks on a street in Beijing as the capital of China is blanked by smog on Friday, Dec. 30, 2016. China has long had some of the worst air in the world, blamed on its reliance on coal and a surplus of older, less efficient cars. It has set pollution reduction goals, but also has plans to increase coal mining capacity and eased caps on production when faced with rising energy prices. (AP Photo/Andy Wong) Bild: Andy Wong

Miljöfrågan är en civilisationskris

Klimatkrisen behöver inga hjältar utan mer av allmäninsikt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debatt och replik till Stefan Edman

LÄS MER: Det går att larma om miljön och ändå hoppas!

Vi föds halvdöda, förvirrade, inkapslade i en värld vi inte förstår. Men det som skiljer oss mänskliga apor från de andra djuren är vår underbara talang för kollektiva, symbolladdade berättelser. Genom vår kultur fick vi de döda att tala och förmåga att tilltala de ofödda. Vi vill kunna se vår framtid, och det vi idag ser gör många förskräckta.

LÄS MER: Så mycket positivt händer i klimatfrågan

Tack Stefan för ditt senaste inlägg. Jag gillar rubriken på din replik ”Det går att larma och hoppas” och instämmer även i annat du skriver. Du är förtjust i stororden. Dina superlativ singlar som höstlöv över gångna tiders miljövinster. Ozonhanteringen i FN blir en triumf, politikerna var radikala och stentuffa, företagsledare blir hjältar, den svenska klimatdebatten är en dystopi, medierna levererar svart dramaturgi, människor levde i skräck i hela Europa inför skogsförsurningen och miljoner protesterade på gatorna. Myrsteg blir till jättekliv. Arbetade själv ideellt med försurningsfrågan i Sverige och Polen på 80-talet, men kan inte erinra mig varken skräcken eller dessa människomassor. Vi var förvisso inga hjältar, men vi hade roligt och tyckte vår sak var rätt.

LÄS MER: Greta väcker oss ur vår tillväxtfixerade tillvaro

Och i stora larmklockan bör man inte klämta. Enligt SvD 3 november kan då barn bli skrämda. Fast Greta Thunberg då – hon är ju också bara ett barn. Vad är det tösen säger sig se som vi miljöproffs inte redan vet? Är det något med kejsaren och hans kläder? Något vi ser men ändå inte? Hon irriterar många. Hon är som stenen i sandalen.

LÄS MER: Jag har förlorat tron på människan

Du skriver att EU minskat sin kolförbrukning med 30 procent. Stämmer bra – men varför nämner du inte i samma andetag att världen idag totalt bränner mer kol än någonsin tidigare? Att den utgör idag 38 procent av världens totala energiproduktion (olja/gas ungefär 50 procent) och enligt IEA beräknas öka med ytterligare 20 procent till 2040. Okunskap? Nej – det tror jag inte, men du plockar russin ur kakan och lämnar resten. Vi människor är som vi är, vi föredrar sötgodis framför beskpiller. De förra säljer bättre än de senare.

LÄS MER: Det är miljöaktivismen som skapar grön teknik

Låt oss därför smaka på den senaste karamellen i liberal tappning. Nyamko Sabuni skall nu förvandla sitt lilla parti till ett ” klimatparti”. Jätteklivet framåt skall utgöras av ”teknikoptimism, ingen klimatskam och nybyggda kärnkraftverk”. Ack ja! Många äro de bland politiker, journalister och andra yrkestyckare som ännu av olika skäl slår dövörat till. Jag tror det kan vara mödan värt att än en gång klättra upp i klocktornet och slå ett slag på ”stora larmklockan” och låta klockklangen förmedla både hot och hopp. Hoten är många, kända och överväldigande, hoppet består i att de flesta hinner vakna i tid. För detta behöver vi förvisso, som du citerar, ”mänsklighetens samlade kreativitet”, men vad detta har att göra med Charlies Lindbergs våghalsiga soloflygning över Atlanten 1927 har jag svårt att se. Klimatkrisen behöver inga hjältar utan mer av allmäninsikt.

LÄS MER: Miljöhistorien lär oss att även klimatkrisen bör kunna lösas

Jag upprepar vad jag tidigare sagt. Den förestående klimatförändringen är ingen miljöfråga – det är en civilisationskris. Detta måste vi lära oss inse och förhålla oss till.

Sture Boström

Uddevalla

LÄS MER: Klimatkrisen är ingen miljöfråga