Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Håkan Stahre: Miljöfrågorna hanteras klantigt

Vårt land har många enastående resurser som vi ska slå vakt om. Vi har skogar som producerar pappersmassa och sågade träprodukter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har ett lagom sluttande landskap som bildar lagom stora vattenfall där vi utvinner mängder med elström utan att tära på naturresurserna. Vi hade duktiga och framsynta politiker och tekniker som byggde miljövänliga kärnkraftverk som ännu producerar billig och ganska ren elenergi.

Runt om i Europa hade länderna dyra och nedsmutsande kolkraftverk.

 

Här i Sverige ägde staten tidigare större delen av elproduktionen och svenska folket fick köpa billig och ren energi av det statliga monopolet. Efter det att Vattenfall bolagiserats, med stora avkastningskrav till ägaren (staten) har enorma vinster genererats av Vattenfall där en del har betalats vidare till statskassan.

Vattenfalls vinst för de 9 första månaderna 2008 var 13,7 miljarder kronor efter skatt enligt dess hemsida. Vattenfall investerar sina vinster i kolgruvor och kolkraftverk i Europa som i sin tur producerar dyr och smutsig energi som Vattenfall köper tillbaka till Sverige medan den billiga och rena vatten- och kärnkraften exporteras till marknadspris. För närvarande planerar Vattenfall för att ett kolkraftverk i Europa för 20 miljarder.

 

De mest energikrävande varorna som Sverige producerar är stål och papper. Stålet har i några år haft ett högt pris, men vad händer nu när priserna sjunker? Vår kanske förnämsta resurs, skogen, som är förutsättningen för massaindustrin, borde ge Sverige ett trumfkort, men såväl den förras som den nuvarande regeringens elbeskattningspolitik gör att pappersbruken får avveckla. Även vår landsdel har inte förskonats.

 

Subventioner ges till etanolbilar som är både dyrare i drift och producerar lika mycket koldioxid som bensin- och dieselbilar (om även framställningen av etanolen medräknas) och som dessutom snedvrider livsmedelsproduktionen i världen. I Uddevalla har både kommunen och dess energibolag erbjudit sin anställda att delvis på skattebetalarnas bekostnad köpa så kallade milöbilar.

Kravet på bensinbolagen att de ska tillhandahålla gas- och etanoltankmöjligheter gör att de, på grund av höga anläggningskostnader, i stället föredrar att stänga mackarna på landsbygden. De får ända sälja drivmedlen som bilisterna behöver i tätorterna.

 

Över allt i vårt vackra Bohuslän byggs det allt fler förfulande vindlekor för elkraftsproduktion. En produktion som är ungefär fem gånger så dyr som kärnkraft och nästan tio gånger så dyr som vattenkraft.

Sveriges valhänta hantering av miljöfrågor gör att Ebberöds banks handlande bör ses i en mera positiv dager.

 

Lars Hansson
Uddevalla