Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöpartiet står upp för klimatet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar

till Nils Spångberg

den 23 december

 

Miljöpartiet har som mål att människan ska sluta påverka klimatet. Det är inte det samma som att bilanvändningen ska förbjudas som Nils Spångberg i sin insändare hävdar. I stället är det användningen av fossila bränslen och därmed utsläppen av fossilt koldioxid som bör upphöra så snart som möjligt. För människor, djur och växtlighet är det helt avgörande att vi slutar använda alla typer av fossila bränslen.

 

För Volvo, Saab och andra bilföretag som inte tagit till sig att vi står inför en klimatkris är verkligheten smärtsam. Om dessa företag fortsätter att bygga stora bensin- och dieselförbrukande bilar så ser framtiden mörk ut. Om bilföretagen i stället kan ställa om för att under en övergångsperiod tillverka bilar som går på biobränslen för att ganska snart tillverka elbilar så är dessa fortsatt med i marknaden.

Miljöpartiet kan inte påverka de enskilda bilföretagens beslut till vägval. Däremot anser partiet att det är viktigt att vi snabbt ändrar lagstiftning, skatter och regler till en miljövänlig utveckling. Miljöpartiet hoppas att det finns tillräckligt med inneboende kraft i Volvo och Saab för att styra in på rätt väg. Om dessa företag snabbt kan ställa om till produktion av energieffektiva bilar som går på biobränslen och el så har svensk biltillverkning möjlighet att vara kvar.

 

Klimatförändringen kommer att påverka allt liv på jorden. Effekterna kommer att bli så allvarliga att det är frågan om människan överhuvudtaget kan överleva en så här stor förändring. Därför är många forskare och insatta politiker mycket bekymrade över läget.

Om vi inte lyckas minska utsläppen inom en snar framtid, högst 5–10 år, så kommer klimatförändringen att snabbt eskalera. Situationen kommer då att bli ohållbar och utom mänsklig kontroll. Förhoppningsvis vill ingen uppleva ett sånt läge.

 

Inge Löfgren (mp)
Lysekil