Gobigas i Göteborg kostade två miljarder och har lagts ner, medan Preem har producerat fossilfritt bränsle i 15 år. Orsaken är Preems breda kompetens, menar Kristoffer Utbult.
Gobigas i Göteborg kostade två miljarder och har lagts ner, medan Preem har producerat fossilfritt bränsle i 15 år. Orsaken är Preems breda kompetens, menar Kristoffer Utbult. Bild: Jonas Lindstedt

Miljörörelsen försenar Preems fossilfria mål

Att sätta en hamn i blockad är ingen demonstration utan ett övergrepp. Greenpeace har satt Skalhamn i blockad och avser upprätthålla den tills regeringen stoppar Preems utbyggnad.

ANNONS

Vad miljörörelsen åstadkommit med sina aktioner mot Preem är en försening på 2–3 år av företagets mål att bara producera fossilfri energi om 25 år.

I dag producerar företaget 110 000 000 l fossilfritt biodrivmedel och det ökar med 100 000 000 l per år.

Miljörörelsen och dess politiska gren ser bara till den del av utbyggnaden som handlar om att förädla tjockolja till svavelfritt fartygsbränsle. Preems övriga utvecklingsprojekt, som handlar om att producera fossilfria biodrivmedel och ställa om till 100 procent fossilfria drivmedel, bortser man helt ifrån. Man kastar glatt ut barnet med badvattnet och utropar sig till räddaren av klimatet.

ANNONS

Miljörörelsen hävdar att utbyggnaden leder till att man låser fast sig i föråldrad fossilteknik. Preems plan är säkert att tjäna pengar på att sälja svavelfritt fartygsbränsle. Ett kassaflöde som nästa dag säkrar de utvecklingsprojekt som leder till fossilfria drivmedel.

Preems energitänk är i grunden detsamma som Gobigas och Wermlandsmetanol haft och har. Två projekt som hyllats av miljörörelsen. Preem har ett modernt energitänk. Att påstå motsatsen genom att dribbla med ordet teknik är vilseledande.

Gobigas kostade två miljarder kronor och har lagts ner. Wermlandsmetanol har jobbat i 20 år och har inte producerat en droppe biodrivmedel. Man har ett ”färdigt koncept” som behöver tre miljarder för att komma igång. Preem har jobbat i cirka 15 år och producerar betydande mängd fossilfritt drivmedel. Varför är det på detta viset?

Etablerade företag inom energibranschen förfogar över ingenjörskompetens, affärskompetens, ledningskompetens, kapital och anläggningar. Miljökompetens har man också, men bara på tjänstemannanivå.

Energibranschen klarar av omställningen till fossilfria biodrivmedel av egen kraft. Blir dessutom fossilfritt bränsle skattefritt är målet nått på tio år i stället för 25 år.

Kristoffer Utbult

ANNONS