Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rolf Jacobsson Bild: Stefan Karlsson

Mindre insyn – stängda nämnder

Naturlig självklarhet att invånarna har rätt att närvara

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I alla år har vi Kristdemokrater i Munkedal kämpat för öppenhet och insyn i den politiska världen i Munkedals kommun. Detta ledde bland annat till att nämndernas sammanträden öppnades för allmänheten. Frågor som rörde enskilda individer och som var sekretessbelagda behandlades naturligtvis under en stängd del av sammanträdet, men alla övriga frågor som berörde hela eller delar av kommunen var öppna för allmänheten.

Det är därför med beklagande vi nu kan konstatera att den nya majoriteten i Munkedal bestående av L, SD och M beslutat att Barn- och Utbildningsnämnden, med ansvar för bland annat skolfrågor, och Välfärdsnämnden med bland annat ansvar för hemsjukvård och äldreomsorg, nu skall vara stängda för allmänheten. Till skillnad från L, SD och M anser vi i KD tillsammans med S, C och MP att det är en naturlig självklarhet att Munkedals invånare har en rättighet att närvara vid nämndssammanträdena för att få insyn i och kunna påverka Munkedals kommuns skötsel och utveckling.

Vi i KD lovar att fortsätta arbeta för att öppenhet skall prägla det politiska arbetet och vi hoppas att L:s, SD:s och M:s beslut om stängda sammanträden bara blir en kort parentes och att vi snart, återigen kan hälsa allmänheten välkommen till våra sammanträden.

Rolf Jacobsson

För Kristdemokraterna i Munkedal