Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Yngve Berlin (K) är inte imponerad LP, M och SD:s hantering av budgetarbetet i Lysekil. Bild: Karl af Geijerstam
Yngve Berlin (K) är inte imponerad LP, M och SD:s hantering av budgetarbetet i Lysekil. Bild: Karl af Geijerstam

Minimikravet borde vara att presentera ett budgetförslag i tid

Med tanke på årets utdragna budgetförhandlingar i Lysekil – kommunstyrelsen 10 juni, sedan fullmäktige 24 juni med återremiss av hela ärendet – kunde man förvänta sig klarare besked från övriga partier nu i oktober.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fyra månaders ytterligare betänketid borde ha resulterat i att Lysekilspartiet (LP), M och SD hunnit förtydliga sitt gemensamma budgetförslag från junimötet. Inte minst med tanke på den höga svansföring dessa partier har i fråga om ordning och reda. Och i sina ständiga utspel om vad man gjort, eller andra inte gjort i den ena eller andra viktiga frågan, så är väl minimikravet att presentera ett budgetförslag i tid. Men vad blev resultatet på senaste kommunstyrelsemötet? Jo, en protokollsanteckning från Ronald Rombrant, att LP, ”avser” lägga ett förslag innan fullmäktiges budgetmöte den 21 oktober. Även SD och M passade i budgetfrågan. Inte speciellt imponerande.

Vad innebär M, SD och LP:s budgetstrategi? Tio minuters betänketid för övriga partier att ta ställning, som på fullmäktigemötet 24 juni? Det är antingen respektlöst, slarvigt eller en medveten taktik för att ”överraska”. Att ändå tala om öppenhet, långsiktighet och transparens (LP:s valmanifest) blir för mig, väl genomskinligt.

Fyra månaders betänketid borde också ha kunnat resultera i att de ”samverkande” (S, L, C och MP) presenterat en förstärkt budget (utöver statlig corona-kompensation) för att satsa på lågavlönad personal och få verksamheten i balans. Men trots prognostiserat överskott (icke använda resurser) i storleksordningen 40 miljoner präglas deras budget fortsatt av sparkrav på sociala och bildningsnämnden. Tjänsteskrivelsens formulering på sista raden, ”nödvändigt att arbeta med kostnadseffektivisering och ständiga förbättringar” döljer inte bara ”smarta” tekniska lösningar.

För vår del i Kommunistiska partiet så anser vi att överskottsmålet ska skrotas och att dessa dryga nio miljoner används för att förstärka verksamheten.

Att extra anslag måste användas för att kompensera verksamheter för pandemins effekter. Och ”kommungemensamt” beräknat till cirka 40 miljoner för att leva upp till bra löner och arbetsvillkor för kommunens anställda på basplanet, och livsvillkoren för både äldre och yngre, i skola vård och omsorg.

Yngve Berlin

Kommunistiska partiet Lysekil