Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Minska inte anslagen till svensk folkbildning

Låt oss alltid komma ihåg att folkbildning är demokratins självförsvar och den behövs mer än någonsin. Inte mindre.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Sölvesborg domineras politiken av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Under deras första månader har anslagen till folkbildningen fått drastiska nedskärningar på hela 25 procent. På riksnivå följer Sverigedemokraterna samma mönster och vill minska anslagen med 20 procent. Det är stora nedskärningar och en förändring som vore förödande för våra barn och unga, för Sverige och för vår demokrati.

Folkbildningen behöver finnas där folk lever och verkar - och i vardagen. Det är i mötet med varandra som folkbildningen sker, oavsett om det handlar om läxläsning, föreningskunskap eller att lära sig ett nytt språk. Det är en unik fördel med folkbildningens form, den anpassar sig efter deltagarna och är därför någonting som passar alla, ung som gammal.

Målet med folkbildningen är bland annat att stärka och stödja demokratin, bidra till ökad mångfald och höja bildningsnivån i samhället. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det finns ingenting som har så låga trösklar som folkbildningen har. Det krävs ingen särskild utbildningsnivå, det krävs inte att man har en stark privatekonomi och det lönar sig inte att samla på en bekantskapskrets bestående av personer med statusfyllda titlar. Det enda som krävs är att man vill. Och i det finns en styrka att ta vara på, inte montera ner.

På många ställen i Sverige är folkbildningen inte bara en kraft för en stärkt demokrati utan också en betydelsefull samlingsplats för gemenskap. Hos exempelvis Unga Örnar är folkbildningen ett värdefullt verktyg för att öka jämlikheten. Den ger barn och unga möjlighet att i tidig ålder få lära sig att påverka sin livssituation och vara delaktiga i kulturlivet. Det är stärkande för såväl individ som för samhället. Vi behöver se mer av det för att nå målet om jämlika uppväxtvillkor för alla barn i Sverige, oavsett var man bor eller vilka föräldrar man har.

År 2019 är ett stort jubileumsår: demokratin fyller 100 år och barnkonventionen 30 år. Vi firar den allmänna rösträtten och att barns rättigheter stärkts. Det rimmar illa att i jubileumstider som dessa nedmontera det som varit bidragande till att vi kommit dit vi är idag. Det vi istället borde göra är att inspireras av folkbildningen och nyttja den för att hantera de samhällsutmaningar vi står inför. Låt oss alltid komma ihåg att folkbildning är demokratins självförsvar och den behövs mer än någonsin. Inte mindre.

Liza Kettil

Ordförande Unga Örnar Väst

Anders Österberg

Ordförande Unga Örnars Riksförbund