Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En läsare (ej på bilden) har reagerat över en rubrik tidningen.
En läsare (ej på bilden) har reagerat över en rubrik tidningen.

Missvisande rubriksättning i tidningen

Ägnar sig Bohusläningens rubriksättare åt högerpopulism?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I lördagens nummer av Bohusläningen fanns en artikel om hur antalet bostadsinbrott förändrats i tidningens spridningsområde mellan 2017 och 2018. Jag har inget att anföra mot Andreas Engbloms artikel som sådan. Den redogör för att bostadsinbrotten minskat i alla kommuner i området utom Tanum och Lysekil.

Totalt är minskningen i området hela 77 inbrott eller 17 procent. I Tanum och Lysekil har inbrotten ökat med 14 stycken (44 procent) respektive 18 stycken (43 procent). Den stora svarta rubriken “Kraftig ökning av inbrott i Bohuskommunerna” är därför grovt missvisande.

Det är den typen av rubriker som högerpopulisterna vill se, de som hävdar att Sverige är på ett allt mer sluttande plan trots att statistiken, som underrubriken också speglar, talar ett helt annat språk: “Över hela landet minskade bostadsinbrotten rejält förra året.” Varför ger ni högerpopulisterna vatten på sin kvarn med sådana rubriker? Många läser inte hela artikeln utan bläddrar bara förbi och rubriken är det enda de läser. Den bekräftar deras förutfattade bild av tillståndet i Sverige. En korrekt rubrik hade varit: “Bostadsinbrotten minskar i Bohuskommunerna”.

Anders Gunnarsson

Grundsund

Svar direkt

Alla rubriker måste vinklas på en detalj i nyheten för att texten ska väcka intresse och bli läst. Det visar varje undersökning som görs i ämnet. Men i det aktuella fallet håller jag med Anders Gunnarsson, det är ingen bra rubrik.

Bättre hade varit att vinkla på det positiva när det dessutom är fler kommuner som visar på en nedåtgående trend. Men jag vill understryka att det inte är ett politiskt ställningstagande som redaktionen eller skribenten gör. Snarare handlar det om att nyheter till sin natur oftare är negativa än positiva.

Ingalill Sundhage

chefredaktör