Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En hel stad. UNHCR-personal i Dabaab, Kenya.

Moderaterna förstår inte asylbegreppet

P-A Hultman: Frihet från förföljelse är en mänsklig rättighet

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att många politiker inte riktigt förstår ordet ”asyl” har blivit helt uppenbart från nya eller om det är gamla moderaternas stämma för en tid sedan. Moderaterna vill inte att man ska kunna söka asyl i Sverige. Här går man bland annat emot artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som anger. ”Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse”.

Detta skulle också innebära att Genèvekonventionen måste rivas upp i Sverige. Moderaternas åsikt är att man bara ska inrikta sig på att ta emot kvotflyktingar. En reporter frågar moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forsell 20171015 i Rapport följande om att man inte ska kunna söka asyl i Sverige. ”Om någon ändå lyckas ta sig till Sverige vad ska hända med den personen?” då svarar Johan Forsell ”ja då blir svaret att man ska återvända till ett säkert område och söka asyl och utifrån det”.

Men tog inte moderata stämman beslut på att man bara ska ta emot kvotflyktingar? Att söka asyl och kvotflykting är ju inte samma sak eller? För att söka asyl idag är grundregeln att du måste vara på svensk mark. Det vill säga du kan inte söka asyl från Damaskus, du måste till Sverige för att söka asyl. Det innebär stora inskränkningar i utlänningslagen och omskrivningar om moderaternas vilja går igenom.

Kvotflyktingar finns i till exemplet Dadaab i Kenya, som är världens största flyktingläger. Där gör UNHCR en bedömning av vilka flyktingar som bör erbjudas asyl i till exempel Sverige, vidarebosättning kallas detta. UNHCR presenterar olika flyktingar för länder som har flyktingkvoter. Sedan utreder det land om de olika flyktingarnas skyddsskäl överensstämmer med landets lagar och de nationella villkor som har satts upp för mottagning av kvotflyktingar. Om vi då tittar på Dadaab, hur många människor finns i det lägret? Ja cirka 340 000 tusen människor. Vad händer då moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forsell om alla dessa människor 340 000 människor söker asyl till Sverige i Dadaab som ni vill införa? Har du och moderaterna tänkt på detta?

Per-Anders Hultman

Grebbestad