Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Yorgos Karahalis
Bild: Yorgos Karahalis

Monument över en galen och måttlös tid

Klimatförändringarna börjar och slutar här….

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är här det börjar, i Uddevalla, i Bohuslän…

…och det här det kommer att sluta men med vad?

Sommarens hetta, torka, bränder och vattenbrist – vi har fått en försmak av förhållanden som miljontals människor i världen lever under.

Men så smäller det till, åskan går och skyfallet fäller grödor och andra odlingar, drar med sig vägar, slänter ja t o m hus.

När stormen sköljer in havsvattnet mot våra bohuslänska samhällen samtidigt som regnet vräker ner kommer översvämningarna på nytt att öka. Och bli ännu värre än de var innan alla skyddsåtgärder vidtogs.

Naturens nycker blir alltmer drastiska i takt med jordens stigande temperatur.

Och allt har sin upprinnelse i vår civilisations ohämmade konsumtion och massbilism.

Som monument reser sig Uddevallabron och Torp köpcentrum över en galen tid. Över en måttlös tid.

Tusen och åter tusen bilar som väller fram snart sagt överallt. Inte minst till alla köpcentra utanför våra tätorter. Kundvagnar som fylls av konsumtionsvaror, av slit- och slängvaror, ofta av plast.

Det är här det började, därför är det också här vi måste göra något åt det skenande klimatet. Det är här och nu vi måste ta vårt ansvar för att inte förvärra klimatkrisen. Ett personligt ansvar.

Allt av livets bekvämligheter och njutningar kan inte serveras på ett silverfat i alla lägen. Val och planering måste göras och i dessa måste finnas hänsynen till klimat och miljö.

Bil är praktiskt att ha men den måste inte utnyttjas jämt. Åk kollektivt t ex varannan dag och kollektivtrafiken kommer att bli väsentligt bättre på sikt. Eller cykla och förbättra din hälsa.

Ät kött högst några gånger i veckan och då från djur som haft det garanterat bra. Alla vinner på det.

Tänk igenom din konsumtion, vad du behöver och var det kommer ifrån, om det är producerat under vettiga och justa förhållanden.

Vårt personliga ansvar för det som håller på att hända är stort, det måste hända mycket och därför måste särskilt kommunerna börja agera. Och gå från alla vackra ord i olika klimatplaner och strategier till handling. Det är bråttom men av det märks inte mycket i partiernas program inför valet till kommunerna.

Jag blev chockad när jag tittade i några partiers lokala valprogram, pliktskyldigast några ord om klimatet, om behovet av kollektivtrafik, laddstolpar och så vidare. Inget om den akuta klimatkris vi verkar stå inför.

Det behövs drastiska åtgärder och det snabbt. Minska på bilismen genom att minska antalet p-platser i centrum, sänk eller avskaffa busstaxorna i kommunen. Bygg cykelvägar ute i naturen inte bara i partiprogrammen. Så behövs en sådan utmed fjorden till Sundstrand, Skäret, Ammenäs och Stången. Varför är inte den klar och invigd när så många människor redan bor där?

Inför miljözoner i centrala stan, dieselbilar med dubbar gör luften livsfarlig att andas in utmed bl a Lagerbergsgatan och stadsmotorvägen. Längs den sistnämnda finns ju utöver bostäder även två skolor och ett sjukhus.

Se till att den kommunala regeln om att bilmotorn, gäller även bussmotorer, får gå på tomgång högst en minut. Förr var det skyltat vid infarterna, nu följer ingen denna regel, inte ens de kommunskyltade bilarna, stans bussar eller körskolebilarna.

Jag är säker på att det finns liv och lungor att rädda på en kampanj om att det är ett brott mot miljöbalken att inte stänga av motorn.

Som en organism på ett litet, litet stenklot som snurrar runt sin egen axel med 1 674 km/tim och runt solen med 107 200 km/tim ingår vi människor i ett skört samspel. Med varandra och med den natur som är förutsättningen för våra liv.

Jorden överlever förvisso oss människor, men överlever vi de förändringar av klimatet eller kanske snarare klimaten som stundar?

Ulf G. Eriksson

Antropocen m.p.a