Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göran Nyberg Bild: Lena Garnold

Munkedal tar ett stort steg tillbaka

I ett par decennier har Munkedals kommun stadigt arbetat för att få ordning på sin ekonomi för att få ut så mycket verksamhet som möjligt för varje skattekrona. På det sättet kan man också få utrymme till ”grädde på moset” för att skapa en attraktiv kommun.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kommunen har arbetat stadigt och intensivt med att få rutiner för kostnadskontroll och för budgetdisciplin och sakta men säkert fått kommunens ekonomi på en allt stadigare grund och med allt bättre ekonomisk styrka. Tyvärr har de senaste två mandatperioderna med Socialdemokraterna och Centerpartiet i ledningen lett till en tillbakagång ekonomiskt på många sätt. Många av de mål man under de tuffa åren haft som ledstjärna har nu övergivits. När det blev för besvärligt att hålla budget drog man i stället till med en rekordhög skattehöjning för att inte gå med förlust.

En åtgärd som diskuterades länge i kommunen innan den infördes var en ny organisation för både förvaltningen och den politiska överbyggnaden. En anledning var att spara pengar genom om en mer effektiv styrning och ledning.

Man slopade organisationen med en mängd olika politiska nämnder och satte i stället kommunstyrelsen som ansvarig för all verksamhet. Man såg till att kommunchefen också blev chef för all verksamhet och inte bara var chef över förvaltningscheferna.

Med en effektiv och mer lättstyrd förvaltning skulle förändringar kunna göras både vad gäller lokaler, verksamhetsansvar och personalens placeringar kunna göras enklare och man skulle på det sättet bättre utnyttja kommunens resurser.

Den här organisationen har man nu haft i två mandatperioder och nu har man tyvärr beslutat att gå tillbaks till den gamla igen. Den som många andra kommuner i Sverige har övergivit, inte minst de som är så små som Munkedal.

Beslutet om den nya slimmade organisationen togs inte i full enighet. Det var skiljaktigheter både mellan partier och inom partier. Bland andra var dåvarande Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, emot förändringen. En stark ledarkader i kommunen drev ändå igenom ett majoritetsbeslut i kommunfullmäktige.

Direkt efter att den nya organisationen satts på plats blev det både en ny majoritet med ett nytt kommunalråd och en ny kommunchef. Tyvärr har denna ledning inte klarat av att vårda och utveckla den nya organisationen kommunen beslutade införa. Flera utredningar och rapporter har visat hur kommunalrådet och den dåvarande kommunchefen inte klarat av sina respektive roller.

Resultatet blev ett missnöje både i förvaltningen och bland de förtroendevalda politikerna, och inte minst hördes missnöjet bland de politiker som varit emot den nya organisationen från början.

Steget tillbaka till den gamla organisationen är enligt min mening också ett steg tillbaka för Munkedals kommun. Rätt utvecklad och använd är den nya organisationen överlägsen den gamla och ett av de sätt som finns att minska kostnader för att få loss pengar till verksamhet utan att behöva höja skatten. Det är synd att man inte har haft tålamod att se till att få den nya organisationen att fungera. Som jag ser det har inte viljan eller intresset funnits för detta. Beslutet har alla partier i kommunfullmäktige ställt sig bakom eftersom den nya organisationen inte har fungerat med den ledning man har haft. Jag menar att organisationens misslyckande är den politiska majoritetens misslyckande som manifesteras på det här sättet. Det blir ett steg tillbaka för Munkedals kommun som Socialdemokraterna och Centerpartiet får ta på sig ansvaret för.

Göran Nyberg

Liberal i Munkedal