Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

När andra länder bygger fem hus bygger vi tre

Mikael Andersson (C): De administrativa kostnaderna har skenat

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Idag kan i princip vem som helst i stort sett utan skälig grund överklaga, förhala och fördyra alla planer och byggprocesser. Det är viktigt att plan och byggprocesser sker rättssäkert samt att alla har en möjlighet att granska och ifrågasätta. Att överklaga ett första beslut i en första instans bör alltid kunna ske gratis eller mot en avgift om några hundralappar.

För samma kostnad man i Storbritannien, Belgien eller Luxemburg bygger fem hus får vi i Sverige bara tre, varför?

De plan- och bygglovsavgifter som kommunerna tar ut per hus har i genomsnitt ökat med drygt 360 procent mellan år 1990-2015. I några kommuner är ökningen över 800 procent. Detta visar en rapport som tagits fram av KTH på uppdrag av Trä- och Möbelföretagen, TMF redan 2015, sedan dess har kostnaderna stigit vidare.

En delförklaring kan vara ökad komplexitet, en att avgifter snarare än skattekollektivet skall täcka kostnader, en annan att antalet överklaganden ökat.

Byggadministrationen, plankostnader och särkrav gör byggande onödigt dyrt i Sverige. Här borde man kunna sänka trösklar och krav för att snabba upp processen och minska kostnader.

Byggkostnaderna låg enligt Sveriges Byggindustrier 2016 på ett EU-index om 166. I klartext det är 66 procent dyrare att býgga i Sverige än i ett snitt EU-land. För samma kostnad man i Belgien eller Luxemburg bygger fem hus får vi i Sverige bara tre.

Länder som Belgien, Luxemburg och England, alla med löner som inte väsentligt avviker från Sverige ligger enligt rapporten mellan 99-106 procent av EU-index.

Det är systemfel i svensk byggindustri, där en icke oväsentlig del ligger i onödig byråkrati och kostsamma och långdragna bygglovs samt planprocesser

För att få överklaga ytterligare bör en del av kostnaden, förslagsvis några tusenlappar samt kanske 10 procent av den fortsatta processkostnaden åläggas den överklagande parten. Både i England och i Tyskland används såvitt jag kan förstå en snabbare process där rättssäkerheten uppehålls men man agerar snabbare och effektivare samt fördelar kostnader så att överklagande part bidrar i någon del, därmed överväger överklagande part mer och antalet överklaganden sjunker.

Naturligtvis ligger kostnadsskillnader mellan länder till stora delar i olika förutsättningar, klimat och standard, men de administrativa kostnaderna har skenat och något måste göras om vi skall får fram bostäder där folk har råd att bo.

Mikael Andersson

Entreprenör, fritidspolitiker Centerpartiet, 2:e vice ordförande Sotenäs kommunfullmäktige samt ersättare i Byggnadsnämnden från 2019