Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

STOCKHOLM 20170528
Sveriges Jack Hermansson går en mellanviktsmatch mot  Alex Nicholson under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm i Globen.
Foto: Maja Suslin  / TT / kod 10300 Bild: Maja Suslin/TT
STOCKHOLM 20170528 Sveriges Jack Hermansson går en mellanviktsmatch mot Alex Nicholson under MMA-galan UFC Fight Night Stockholm i Globen. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300 Bild: Maja Suslin/TT

När blev våldsam misshandel en sport?

Christian Persson, Hälle IF: "Vänder sig till TV-publikens allra mest motbjudande instinkter"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Uddevalla Näringsliv arrangerar årligen en lokal idrottsgala med stöd och uppbackning av Bohusläningen, och inget fel i det. Men då man i år läser att den professionelle MMA fightern Jack Hermansson är nominerad till Folkets pris så undrar man verkligen hur desperata man är att komma ut i mediebruset.

I samband med Hermanssons senaste match borta i USA så har man också i Bohusläningen kablat ut helsidor om dennes bedrifter. För den oinvigde så är MMA och den professionella UFC serien i USA är ingenting annat än en orgie i våld och brutalitet, där unga grabbar och tjejer riskerar sin hälsa och framtid för att folk framför TV:n skall få underhållning som bara är snäppet ifrån Roms gladiatorspel. Inne i en nätbur så slåss två kombattanter med knytnävar och sparkar utan några som helst skydd för huvudet. När en vanlig boxningsmatch skulle ha brutits för knock out eller teknisk knockout så har en MMA match knappt börjat. MMA har en drygt 25 år lång historia och skapades i princip av amerikanska kommersiella TV-bolag.

LÄS MER: Bröt revbenet – Jack Hermansson vann ändå i Brasilien

Jacks prestationer ifjol var att vinna två proffsmatcher i tigerburen borta i Amerika. Först mot en brasilianare, i en match där han själv fick några revben knäckta i en ”anaconda choke”, men vad gjorde det när han själv lyckades hamna i överläge, låsa motståndaren och därefter sittande över dennes kropp slå ett stort antal slag rakt mot den värnlöse brasilianarens huvud tills matchen avbröts och städpatrullen kom in i buren för att vaska av blodet . Den andra matchen vann han strax före jul på en så kallad guillotine choke, ett strypgrepp. Denna framgångsrika metod upprepades också i den gångna helgens match. Men vad har detta med den gamla ädla devisen ”en sund själ i en sund kropp” att göra? Vi vet vilket arbete som seriösa kampsporter som till exempel amatörboxningen lagt ned på att öka säkerheten för sina utövare, att då se att media i stället prioriterar en sport där man med tunna handskar, tillåts slå en fastlåst motståndare i liggande position är vidrigt och ett hån mot den gigantiska folkrörelse som den seriösa idrottsrörelsen utgör.

LÄS MER: Jack Hermansson: "Nästa match är alltid den största i mitt liv"

När vi ser UFC-mästarna stå med armarna i luften och blodstänk i ansiktet så bör vi tänka på den fallne yngling som ligger kvar på golvet och som här inför en entusiastisk publik kanske fick sin framtid bokstavligen sönderslagen.

LÄS MER: Joel Hansson: Snart kan Uddevalla skryta om sin nya världsstjärna

Mitt eget och många andra seriösa idrottsledares engagemang inom idrotten har varit att stärka och utveckla ungdomarna inte bara fysiskt men även moraliskt. De tränas och fostras att hjälpa och stötta varandra, även om vi tävlar mot varandra så går våra idrottskamraters hälsa före kortsiktiga framgångar. Det är detta som begreppet sportsman ursprungligen stod för. Låt aldrig medias önskan att nå publicitet via den här typen av upptåg som vänder sig till TV-publikens allra mest motbjudande instinkter få oss att glömma att företeelser som MMA har ingenting med riktig idrott att göra.

Christian Persson, Hälle IF. Bild: Per Landén
Christian Persson, Hälle IF. Bild: Per Landén

Christian Persson

ordförande Hälle IF