Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är politiker i Uddevalla kommun som har beslutat att Skarsjövallen skall ligga där den ligger, skriver Ingemar Falk. Bild: Karl af Geijerstam

När sanningen svider odlas myten

Det är politiker i Uddevalla kommun som har beslutat att Skarsjövallen skall ligga där den ligger. Det gav gratis tillgång till mer värdefull mark inför motorvägsbygget.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Politiker beslutade att Skarsjövallen skulle rustas enligt nya regler för allsvenskt spel 2007. Genom att skjuta till 10 miljoner, och låta LSK stå för resten, sparade man mer än 20 miljoner på en akut rustning av Rimnersvallen. Pengarna bokfördes inte som ett stöd till ett tvingande arenabygge, utan blev till ett sponsorstöd till LSK under 10 år. Här skapades myten.

För Oddevold i allsvenskan 1996, med gamla lägre arenakrav, sågs drift av Rimnersvallen helt rätt som en kommunal angelägenhet. LSK fick inte kommunen och dess politikers stöd att på samma sätt spela på Rimnersvallen 2007. Ansvariga politiker sade nej. LSK skall spela på Skarsjövallen! Vi skall stå för driftskostnaderna med 1,5 miljoner per år (Beloppet framräknat av tjänstemän). Ett löfte inför flera vittnen. Aktiva politiker idag erkänner löftet. Splittring inom partigrupperna och påtryckning från särintressen i Uddevalla har stoppat genomförandet.

LSK har en lång följd av år klamrat sig fast i superettan, och då fått tillskott varje år från Svensk Elitfotboll. Varje har år har 1,5 miljoner från stödet till fotbollsverksamheten fått gå till arenadrift, som andra lag fått av sin kommun till låg eller ingen hyra. Rimnersvallen kostar nästan 6 miljoner per år att driva. Helt rätt ses detta som en kommunal uppgift. Glädjande nog finns där nu inte bara Oddevold utan också Rössö med sitt damlag. Hyran de två klubbarna tillsammans betalar är under 5 procent av kostnaden.

2018 lät Uddevalla kommun göra en objektiv analys av föreningsstödet i kommunen. (Se kommunens hemsida). Flera föreningar i centrum får varierande stort miljonstöd varje år. Det kallas kostnad, men det är i verkligheten en god investering i att samla ideella krafter och ledare till en fostran och meningsfull uppväxt för ungdomar. Problemet är inte att Uddevalla kommun stöder verksamheter genom att bekosta arenadrift. Problemet är att det bara gäller centralorten.

2007 till 2017 har Uddevalla kommun vid olika tillfällen betalat stöd till punktinsatser på Skarsjövallen. Aldrig beskrivet med sitt rätta namn, utan alltid presenterat som stöd till LSK:s verksamhet. Så lever myten.

”Köpet” av konstgräsplanen har LSK fått lida för. Politiker insåg att bidraget på 10 miljoner istället för att bygga om Rimnersvallen för mer än 30 miljoner, var oförskämt, vilket dock inte var politiskt gångbart att erkänna. Herrestad och Oddevold hade vardera fått ca 3,5 miljoner för sina konstgräsplaner. LSK som redan hunnit göra sin plan ”fick den lösning” som blivit ett hån i media.

När arenakraven skärpts ytterligare med nya krav har kommunen tillskjutit delar av kostnaden, och resten har fått tas från LSK:s fotbollsverksamhet. Offentligt har alltid summorna presenterats som ”stöd till LSK:s verksamhet”. Därav myten att kommunen stöder LSK mer än andra föreningar. Alla ansvariga politiker vet att det inte är sant. Allmänheten är vilseledd.

LSK klarar inte längre att gå emellan och ta pengar från fotbollsverksamheten till kostnader för en arenadrift. Stödet till träningsläger, damsatsning och ungdomsresor är lika genuint som ilskan över den negativa särbehandlingen av Ljungskile som tätort.

Ingemar Falk

LSK:s styrelse