När ska vi brandmän få den lön vi förtjänar?

"I vissa fall får vi till och med stenar kastade mot oss, men vi åker ändå dit och gör vårt jobb."

ANNONS

Då var det dags att löneförhandla igen. Eller rättare sagt för facken att förhandla för oss.

Varje år blir man lika förvånad över hur vissa arbetsgrupper får väl tilltagna lönepåslag, medans andra grupper får minsta möjliga höjning som i bästa fall är några kronor högre än vad inflationen är.

Vi jobbar i ett av de yrken som folk i allmänhet har väldigt stort förtroende för och utsätts för otaliga faror, men tillhör de som tjänar minst på vår arbetsplats.

Är det rimligt att en brandman tjänar mellan 5000-10000 kronor mindre per månad än en som sitter i en lugn och trygg miljö på kontor på samma arbetsplats. Brandmännen, som rimligen är huvudsyftet till att hela verksamheten finns till, tillhör de som tjänar sämst.

ANNONS

När kommuner, vårt fackförbund och andra vill stoltsera med något hjältemodigt, visar man inte sällan upp en bild på en brandman, men när brandmän vill diskutera lön så finns det inga pengar kvar i kommunens eller förbundets budget.

Det ska tydligt påpekas att brandmanskollektivet anser att de flesta mer välbetalda är värda den lön de har, men brandmännens lön är kraftigt undervärderad, med tanke på vad vi gör och kan utsättas för.

Brandmannen går in i brinnande hus, klipper ut människor ur krockade bilar, räddar människor som gått genom isar, är på väg att drunkna, har ramlat ner någonstans, men också mycket mer som vi aldrig önskar någon människa skall behöva bevittna.

I vissa fall får vi till och med stenar kastade mot oss, men vi åker ändå dit och gör vårt jobb.

Det är dags för Sverige att se till att människor som jobbar inom blåljus organisationerna och i vård och omsorg får upp sina löner, även om det leder till att alla yrkesverksamma får betala mer i skatt!

En av alla underbetalda brandmän

ANNONS