Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Negativ kampanj från Moderaternas sida

Emma Nohrén: Valet till Europaparlamentet förtjänas att tas på betydligt större allvar än att degraderas till personpåhopp

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kalla vindar blåser över Europa, och högerpopulismen är på frammarsch i alltför många länder. Det är Miljöpartiet som är en motkraft till de som hotar demokratin och vi kommer alltid stå upp för alla människors lika värde och rättigheter.

LÄS MER: Är du en övertygad demokrat, Pär Holmgren?

Därför är det minst sagt anmärkningsvärt att Gunnar Hökmark försöker klistra antidemokratiska åsikter på Pär Holmgren och på hela Miljöpartiet. (Bohusläningen 26 januari). Gunnar Hökmark har vid upprepade tillfällen försökt svärta ned föreläsaren och hållbarhetsexperten Pär Holmgren som kandiderar till Europaparlamentet för Miljöpartiet. Pär Holmgren har gång på gång tillbakavisat anklagelserna och bland annat sagt att ”samhällen utan demokrati och fria val är en mardröm. Regimer som inte kan avsättas kan strunta i såväl mänskliga rättigheter som klimat.”

Trots detta fortsätter Gunnar Hökmark att sprida falska påståenden, och gör vad han kan för att de ska spilla över på Alice Bah Kuhnke och nu även på mig. Skälet är att vi står på samma lista med föreslagna kandidater till EU-valet. Det är samma taktik som högerpopulister numera använder allt mera ogenerat i sociala medier: att upprepa falska påståenden för att underminera förtroendet för både politiker, partier, myndigheter och medier. Det är beklämmande att denna sorts negativa kampanjer nu verkar sprida sig även till etablerade och erfarna politiker som vi har haft anledning att känna respekt för.

LÄS MER: Vem ska bli klimatdiktator?

Valet till Europaparlamentet förtjänas att tas på betydligt större allvar än att degraderas till personpåhopp utan förankring i verkligheten. Låt mig slå fast: vi i Miljöpartiet vilar stadigt och tryggt på våra grundläggande värderingar: frihet, integritet och demokrati. Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och med världens alla människor.

Vi vill stärka EU:s politik på klimatområdet, det är ett måste om vi ska hinna rädda planeten. Och Miljöpartiet kommer alltid fortsätta kämpa för ett öppet, mänskligt och demokratiskt Europa, och vara en motkraft mot högerpopulism och främlingsfientlighet.

Emma Nohrén (MP)

ordförande för Miljöpartiet i Västra Götaland och kandidat till Europaparlamentet

LÄS MER: EU-parlamentet hägrar för Emma Nohrén (MP)