Lägenheter.
”I Uddevalla beräknas hyrorna stiga med i genomsnitt 26 procent. Det innebär att en hyresrätt som i dag kostar 6 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 7 560 kronor. I östra Uddevalla beräknas höjningen bli kunna bli i genomsnitt 41 procent.” Bild: Karl af Geijerstam

Nej till kraftigt höjda hyror och mindre i plånboken

Snart kan marknadshyror bli verklighet i Sverige – om Januaripartierna (S, MP, C och L) får bestämma. Det skulle innebära kraftigt höjda hyror.

ANNONS

Marknadshyra innebär att gå från det system vi har i dag, där Hyresgästföreningen och hyresvärden tillsammans förhandlar fram en rimlig hyra, till ett system där hyresvärden själv får bestämma vad din lägenhet ska kosta dig varje månad.

Det är redan en verklighet i många länder runt om i världen, och vi vet vad det har medfört där. Hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare. Forskningen visar också entydigt att marknadshyror kommer innebära högre hyror, på så mycket som 50 procent i storstäderna och upp till 30 procent eller mer i de mindre städerna.

ANNONS

LÄS MER:Nu får det vara slut med sparandet – investera för välfärden

I Uddevalla beräknas hyrorna stiga med i genomsnitt 26 procent. Det innebär att en hyresrätt som i dag kostar 6 000 kronor i månaden i stället skulle kunna få en månadshyra på 7 560 kronor. I östra Uddevalla beräknas höjningen bli kunna bli i genomsnitt 41 procent.

1 560 kronor mindre i månaden känns väl i plånboken för alla, men speciellt för de som ändå har det svårt. Hur är det till exempel tänkt att pensionärer, som alltför ofta måste vända på slantarna redan nu, ska ha råd med en sådan hyreshöjning? Vill vi verkligen ha ett samhälle där endast människor med hög inkomst kan bo i vissa områden?

Det här är dock inte det enda problemet marknadshyror för med sig. En sådan chockhöjning av hyrorna skulle innebära att många fler behöver förlita sig på bostadsbidrag för att alls ha råd att bo, och undersökningar visar också att antalet hushåll med behov av ekonomiskt bistånd skulle öka markant. Allt detta måste finansieras av skattepengar. Det betyder att flera miljarder kronor skulle tas ur fickan på skattebetalarna för att i stället bli till vinst för fastighetsägarna. Behöver de verkligen det bidraget, och är det inte extra orimligt att begära att svenska folket ska ge dem det nu, när vi fortfarande kämpar med en pandemi?

ANNONS

LÄS MER:Så mycket kan Uddevallabornas hyror höjas

Steget till en egen bostad skulle också bli betydligt längre för grupper som redan kan ha svårt att få en sådan; ungdomar, nyanlända, nyskilda med flera. Mer än 20 procent av Sveriges unga vuxna kan inte flytta hemifrån trots att de skulle vilja. Är det en utveckling vi vill uppmuntra?

Vi i Vänsterpartiet vill inte se marknadshyror i Sverige, och vi vet att vi har svenska folket med oss: I undersökningar är mellan 60 och 70 procent emot att de införs. Ändå kan marknadshyror snart bli en verklighet, om Socialdemokraterna och högerpartierna får bestämma. Det är dags att vi säger ifrån!

Lars-Olof Laxrot (V)

Else-Marie Robertsson (V)

Marie Lundström (V)

Jaana Järvitalo (V)

Ilir Kastrati (V)

Kerstin Joelsson-Wallsby (V)

Rickard Joelsson-Wallsby (V)

Uddevalla

Magnus Johansson (V)

Ewa Ryberg (V)

Sotenäs

Siw Bergström (V)

Tanum

Irene Barfoot-Ekelund (V)

Munkedal

Rolf Sörvik (V)

Orust

ANNONS