Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Skribenten funderar på att utvandra till Norge efter pandemin. Bilden visar en teststation på Bergens flygplats. Bild: Eivind Senneset
Skribenten funderar på att utvandra till Norge efter pandemin. Bilden visar en teststation på Bergens flygplats. Bild: Eivind Senneset

Norge har utklassat oss i coronahantering

Den svenska hanteringen av pandemin gör att man funderar på att när allt lagt sig, om det inte är dags att utvandra västerut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Våra närmaste grannar har visserligen fått lite motstånd av svenskar i skidspåren, men i hanteringen av covid-19 dominerar de fullständigt. Man fattar beslut och gör det snabbt. I Sverige står man handfallna och att vara världsmästare i byråkrati har gett oss drygt 9 000 döda.

Sedan i våras har våra styrande lyssnat på Folkhälsomyndigheten, och det är inte fel att lyssna på dem som förväntas kunna detta, men deras råd och spådomar har inte precis rosat marknaden. Förmodligen har man insett detta och då börjar man skjuta hejvilt med beslut.

Faktum kvarstår – det är regeringen som är ansvarig och här har även riksdagen ett stort ansvar eftersom det i praktiken är en minoritetsregering som regerar, och därmed finns det möjligheter att agera, men detta tycks man inte våga. Vi har flera myndigheter som också visat att de inte fungerar och har den styrning och kunskap som krävs.

Jag kräver ingens avgång, men kräver att man tar det ansvar man har och funderar på om någon annan kanske borde ta över.

Vi får hoppas att inte den lede fi kommer, som man sa i lumpen. Förmodligen hade lagstiftning stoppat oss att mobilisera. Eventuellt hade man hunnit tillsätta en utredning som skulle ledas av någon mindre lyckad politiker. Redan innan man hittat den personen lär fienden vara klar.

Jag vet att jag låter uppgiven, men handen på hjärtat, är ni verkligen nöjda med Sveriges hantering av covid-19? Jag är så långt ifrån nöjd som man kan bli och skäms även över hur en del i samhället beter sig. Väldigt många tycks ha hamnat i en trotsålder och vill visa att de verkligen gör precis som de vill, oavsett vilka rekommendationer som ges. Så länge det inte är olagligt kör man vidare och om något blir olagligt handlar det bara om att hitta vägar runt detta.

Uppgiven och ledsen Uddevallabo