Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Borde beskattas. Det är omoraliskt att Sverige säljer mer godis till norrmän.

Norges sockerskatt är ett föredöme

"Borde inte Sverige göra samma sak?".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledare 29 november

Istället för att gotta sig åt att Norge höjer skatten på socker och godis, borde inte Sverige göra samma sak?

Med tanke på att den ökande sockerkonsumtionen håller på att leda allt större delar av befolkningen världen in i sjuklig fetma borde Karl af Geijerstam ta sitt förnuft tillfånga och sansa sig i sitt glädjerus. Istället borde han fundera över hur även vi här i Sverige kan hejda den annalkande katastrof som kommer att drabba folk, samhälle och sjukvård när allt fler drabbas av fetmarelaterade sjukdomar.

Man kan tänka sig protesterna om alkoholen skulle användas på samma sätt som lockvara, och då är socker på samma sätt som alkohol beroendeframkallande.

Istället för att gotta sig åt att Norge höjer skatten på socker och godis, borde inte Sverige göra samma sak? Att som Bohusläningens ledarskribent Karl af Geijerstam skriva, ”Tack Norge för skattechocken” är väl närmast att betrakta som omoraliskt.

Med tanke på att den ökande sockerkonsumtionen håller på att leda allt större delar av befolkningen världen in i sjuklig fetma borde Karl af Geijerstam ta sitt förnuft tillfånga och sansa sig i sitt glädjerus. Istället borde han fundera över hur även vi här i Sverige kan hejda den annalkande katastrof som kommer att drabba folk, samhälle och sjukvård när allt fler drabbas av fetmarelaterade sjukdomar. Ökat stillasittande tillsammans med ökad sockerkonsumtion driver upp övervikten på ett oroande sätt.

Man kan tänka sig protesterna om alkoholen skulle användas på samma sätt som lockvara, och då är socker på samma sätt som alkohol beroendeframkallande.

Om man nu inte vill höja skatten på socker, så borde man väl åtminstone diskutera hur vi skall få stopp på den svallvåg av socker som väller över stora delar av världen just nu. Det är bara att gå till USA för att se hur det går om man låter livsmedelsindustrin fortsätta att löpa amok med sin massiva ökning av sockerförsäljningen. Det duger inte då att säga att man inte visste att sockret orsakar fetma, man bör inte med öppna ögon köra oss rakt in i katastrofen, och till och med försöka sabotera Norges försöka att minska sockerkonsumtionen.

En glad pensionär

Svar direkt:

Totalkonsumtionen av socker i Sverige har varit ganska stabil de senaste 50 åren. Förändringen är att försäljningen av rent socker har minskat, medan mer socker ingår i förädlade matvaror.

Den norska sockerskatten fungerar i praktiken som en extra matmoms, men med absurda gränsdragnings- och definitionsproblem. Kvikklunsj och sockerfritt tuggummi (!) drabbas av skatten, medan maräng och Freia Melkesjokoladekjeks inte drabbas.

Vi har annorlunda syn på hur långt staten ska styra människors konsumtion. Skatter på tobak och alkohol är betydligt lättare att motivera och framförallt lättare att administrera och reglera utan de problem som behäftar den norska sockerskatten. Många vill beskatta både socker och fett extra. Jag ser detta som krångliga ingrepp i marknadsekonomin med tveksam nytta, åtminstone i en nordisk kontext.

Bättre kosthållning uppnås bäst genom ökad kunskap och en god matkultur, där man i högre utsträckning lagar egen mat och inte köper färdigmat. Den norska matindustrin har samarbetat med offentliga myndigheter om frågan om en bättre kosthållning. Nu har samtalsklimatet blivit mycket sämre, för att uttrycka det milt.

Men visst kan sockervaror göras dyrare. Det görs enklast genom att Sverige och Norge återgår till högre momssatser på all mat (Sverige sänkte för drygt 20 år sedan, Norge år 2001). Det gör skattesystemen mer enhetliga.

Karl af Geijerstam

ledarskribent