Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Karl af Geijerstam

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Normalt båtvett saknas hos vissa

Lars-Erik Knutsson (S): Säkerheten måste bli bättre på allmänna badplatser

I år har det varit fler badande på våra allmänna badplatser i Sotenäs kommun än någonsin tidigare, många av dem barn. Att dessa har rätt att bada utan risk för att bli påkörda av propellerbåtar borde vara en självklarhet, men så är tyvärr inte fallet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Tvärtom blir det bara fler och fler, oftast små gummibåtar och Jet Ski som far runt bland de badande i hög fart. Inte sällan drar de upp sin båt på själva sandstranden för att, när de åker därifrån, starta propellerdriften så snart det är tillräckligt djupt, mitt bland badande barn. Att en olycka med allvarliga personskador som följd kommer att inträffa, är närmast oundvikligt om ingen förändring kommer till stånd. Ansvaret ligger, enligt min uppfattning, fullt ut på båtförarna men tyvärr saknas uppenbarligen normalt båtvett, kanske även folkvett.

Även kommunen har ett ansvar, dels att ha klara regler för vad som gäller vid allmänna badplatser och dels att göra dessa regler kända, ex.vis via gästhamnar och båtuthyrningar. Dessutom är det nödvändigt med någon form av grundutbildning för att få köra båt (ex förarbevis). Jag kommer att driva dessa frågor för att få en förbättring till stånd inför badsäsongen 2019.

Lars-Erik Knutsson (S)