Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Maria Hallenberg

Nu är det dags för tryggare jobb!

Rätt till heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.


Utvecklingen på arbetsmarknaden de senaste tjugo åren har lett till att fler och fler hamnar i otrygga anställningsförhållanden. Denna utveckling verkar ofta uppfattas som att den är lika naturlig som att löven på träden blir röda och faller av om hösten.

Nu säger vi inom LO att det får vara nog. Vägen framåt på svensk arbetsmarknad är inte fler otrygga anställningar. Det är större anställningstrygghet, rätt till heltid och rätt till kompetensutveckling som är den väg vi ska gå i Sverige. 

Nu vill vi i LO förhandla med Svenskt Näringsliv om detta. Det innebär att vi vill använda den svenska modellen där parterna på arbetsmarknaden kommer överens för att uppnå ett gemensamt intresse. Att det går bra för Sverige och svenska företag.

Dagens arbetsmarknad är inte hållbar. Allt fler blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa, inte sällan orsakad av dåliga förhållanden på jobbet eller taskiga anställningsvillkor. Det är arbetsgivare som ”hyvlar” timmar från alla anställdas anställningskontrakt istället för att tvingas förhandla om uppsägningar. Det är allt fler som tvingas sova med telefonen under kudden för att vara först att svara att man kan ta extrapasset som skickas ut. Och det är alltför många som är anställda i bemanningsföretag och behandlas som andra klassens arbetskraft på de arbetsplatser de blir uthyrda till. Dessa arbetsvillkor drabbar fler kvinnor än män och handlar oftast om låglöneyrken.

Därför ställer LO nu tre krav i våra förhandlingar med Svenskt Näringsliv.

  1. Rätt till heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad.
  2. Stoppa det ”moderna” daglönarsystem där man tvingas vänta på ett SMS för att veta när man har chansen att jobba nästa gång.
  3. Arbetsgivarna ska sluta hyra in personal om behovet av arbetskraft är permanent.

Vi vet att flexibilitet är det ord som arbetsgivare vill använda när de menar mindre trygghet. Men ett system för flexibilitet kan inte bara gälla arbetsgivarens möjligheter. Därför vill vi också att arbetsgivare ska ta ett större ansvar för kompetensutveckling och att investera i sina anställda. Då kommer fler vara rustade för strukturomvandlingar på arbetsmarknaden.
Vi är övertygade om att en arbetsmarknad med mer trygghet, heltid som norm och mer investeringar i arbetskraftens kompetens är en bättre arbetsmarknad för Sverige.

Maria Hallenberg
ordförande LO-facken Munkedal-Sotenäs, styrelseledamot i Kommunal avdelning Väst