Här borde det lagras mer. Västra Götalands lager i Sisjödepån.
Här borde det lagras mer. Västra Götalands lager i Sisjödepån. Bild: Anders Ylander

Nu behöver sjukvården ett centralt skyddsutrustningslager

Nils Carlsson: Det saknas ett krismedvetande i samhället

ANNONS
|

Så här i Coronatider är det mycket positivt att politikerna lagt den dagliga ”pajkastningen” åt sidan och jobbar mot samma mål och tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Även om vi har en relativ lång tid kvar till att samhället kan normaliseras, kan vi dock redan nu peka på fyra huvudområden som kommer att krävas ett digert analys- och utredningsarbete:

1. Det krävs mer löpande resurser till den svenska sjukvården, som redan innan Corona ”gick på knäna”. Man kan säga att sjukvården har ett för högt kapacitetsutnyttjande och saknar i många stycken reservkapacitet, vilket innebär lång väntetid på operationer och specialistvård och långa väntetider i akutsjukvården. Dessutom bör också frågan om sjukvårdens övergripande samordning utredas.

ANNONS

2. Det är uppenbart att det saknas ett krismedvetande i svenska samhället. Man står i stora stycken med för lite lager av olika typer av skyddsutrustning. Här krävs ett nationellt tänkande och ett centralt lager av olika typer av skyddsutrustning. Det var inte länge sedan vi som privatpersoner i en broschyr från staten uppmanades att alltid ha ett reservlager av diverse förnödenheten hemma. Samma bör självfallet också gälla för staten.

3. Personer som jobbat i hela sitt liv och numera tillbringar sin tid på olika typer av äldreboenden måste kunna bo under säkra förhållanden. Man kan ju undra hur det varit när olika förkylningsvirus kommit in på äldreboenden och hur många liv den typen av smitta tagit med sig. Här krävs dels en allmän översyn av regelverken på äldreboenden dels öka statusen att arbeta på äldreboenden.

4. Vi har sett att många företag, inte minst småföretag, som väldigt tidigt i Cororna-krisen fick ekonomiska problem. Och naturligtvis finns det inga kunder så blir det inga intäkter. Och det är bra att också staten hjälper näringslivet i kristider. Men frågan som måste ställas är om det krävs för lite reservkapital idag för att bilda ett aktiebolag. Från och med i år krävs ett aktiekapital på 25 tkr. I Coronas spår tror jag att den summan bör ses över samt att även införa en form av likviditetskrav vid start av företag.

ANNONS

Nils Carlsson

Uddevalla

ANNONS