Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu behövs medmänsklighet

I vårt samhälle som är hårt ansatt av den ekonomiska krisens bistra kyla vill vi uppmana alla att visa medmänsklig värme. Många är drabbade av oro inför varsel och skakade av arbetslöshet. När krisen nu är här är det viktigt att vi alla vågar vara medmänniskor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nätverket kyrka–arbetsliv samverkar för att stärka människor i arbetslivet. Representanter från kyrkan finns på många arbetsplatser. När arbetslösheten drabbar finns också kyrkan i din vardag.

 

Bland medarbetarna i kyrkan finns lång erfarenhet av att stödja människor i svåra tider. En sådan erfarenhet är att de medmänskliga relationerna är den viktigaste faktorn för vår förmåga att klara en krissituation.

I kyrkan finns många erfarna medarbetare som kan stödja dig som medmänniska och vara en hjälp för dig i en krissituation.

 

Den kristna tron står för det trotsiga hoppet. Det finns ett hopp också i tider av kris. Låt oss hjälpa varandra att komma ihåg att det finns nya möjligheter bortom krisens horisont, och tillsammans söka dem. Ett samtal kan vara ett sätt se bortom den horisonten.

 

Vi människor förlitar oss många gånger på de materiella värdena. Ett värde som alltid står fast är människovärdet. Värdet av att vara människa får aldrig ifrågasättas. Detta är kyrkans budskap i den kalla vinternatten i vårt hårt prövade samhälle.

I dessa tider är det viktigare än någonsin att alla krafter i vårt samhälle samverkar. Vi måste se bortom gränser och revirtänkande och tillsammans verka för ett samhälle som präglas av medmänsklig värme.

Ulf Södahl
distriktskonsulent, Svenska Missionskyrkan i Västra Götaland
Håkan Stenow
stiftsdiakon, Svenska kyrkan i Göteborgs stift för Nätverket kyrka–arbetsliv