Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet anser att odling är bra för kropp och själ.  Bild: Naina Helén Jåma/TT
Miljöpartiet anser att odling är bra för kropp och själ. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Nu behövs mer konstinköp och kolonilotter

Miljöpartiet: Detta kan kommunen göra för att fler ska må bättre

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Coronaepidemin är ett faktum. På olika håll i våra grannländer och på kontinenterna, har man valt olika sätt att hantera pandemin. Från total isolering till förenklat uttryckt, eget ansvar enligt strikta rekommendationer och trots en känsla, av nära nog lamslagenhet, fortsätter livet.

Förhoppningsvis kan det även komma något positivt ut ur detta. Vi ser redan hur miljön mår bättre. Man kan se botten på Venedigs kanaler och bevis på att luftföroreningar och koldioxidutsläpp minskat drastiskt. Detta för att industrin går på sparlåga av varierande anledningar. Skulle vi se att detta kvarstod har mänskligheten vunnit en hel del.

Just nu kan vardagen bli både långtråkig och enformig för många. Ingen vet hur länge restriktioner kvarstår. Vi har redan ökad isolering och mindre aktiviteter. Samtidigt närmar sig sommar och sommarlovet med stormsteg, barn och unga påverkas av vad som är möjligt eller inte, att genomföra. Som att besöka släkt, umgås med nära och kära eller åka på en efterlängtad resa. Då behövs det idéer och förslag. Här kommer några förslag inom olika områden som vi tror att vår kommun kan vara med och främja.

Satsa på barn och ungdomar

Stötta det lokala föreningslivet genom att erbjuda våra ungdomar sommarlovsaktiviteter, med hänsyn till rekommendationer om att hålla avstånd och tvätta händerna! Som exempelvis tennisskola, fotbollsskola, ridläger eller segling med mera. Detta var också något som genomförts tidigare år, då med statliga medel men de pengarna försvann i och med M-KD budgeten gick igenom i Sveriges riksdag.

Stöd kvinnojourerna

I spåren av att minska umgänget och restriktioner runt att mötas, kan vardagen för en del bli brutalare och mer hotfull, utöver rädslan att bli sjuk så finns hot och situationer som kan eskalera. Om hemmets isolering skyddar från faran att smittas av ett virus, så kanske faran att utsättas för våld i relationen ökar. Vi anser att det är viktigt att stödja de goda krafter som stödjer andra, och kvinnojourer är viktiga, som ger en fristad för den kvinnan som kan behöva ett skydd från en utsatt vardag. Vi har ingen egen kvinnojour i kommunen men vi vill stötta de kvinnojourer som finns i närområdet då våld i nära relationer riskerar att öka.

Odlingsmöjligheter för fler

Odlingsbar mark som ger fler möjlighet att odla kan bidra till både glädje, egna grödor och engagemang. Vi vill att kommuner erbjuder mark till odlingslotter för odling runt om på flera platser i kommunen.

Köp in konst till offentlig utsmyckning

Vi är en kommun med ett rikt kulturliv och med många konstnärer. I år har KVIRR - konstvandring i Ranriket – blivit inställt. Vi vill att kommunen köper in konst till offentlig utsmyckning för att stötta våra lokala konstnärer.

Skydda fler genom färre ansikten

Sotenäs kommun är en av de kommuner där brukare av hemtjänst möter flest personal något som är olämpligt av flera skäl, men speciellt i tider av smittor, och speciellt nu. Vi vill att hemtjänsten får mer resurser så att våra äldre möter färre ansikten.

Hela världen genomgår en omskakande pandemi, och vi får alla jobba på att minska skador av dess effekter. Vår regering har avsatt medel för Sveriges kommuner och regioner för att säkra välfärden under Coronakrisen och det är vi tacksamma för, att det finns resurser, inte minst för vård och omsorgen.

Vi tror det finns små och stora förslag på lokal nivå, som kan lyftas fram för att fler ska må bättre och att vi kan komma ur detta stärkta!

Yngve Johansson

Lena Linke

Tina Ehn

Miljöpartiet de gröna i Sotenäs, kommunfullmäktigegrupp