Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Om man arbetar uppmuntras man i allra högsta grad att jobba hemifrån och att i detta sammanhang då ta bort det som kommunen gjorde så bra känns ogenomtänkt och kontraproduktivt", skriver André Fransson.

Nu betalar vi fullpris igen – är pandemin över?

Under pandemin har kommunen visat välvilja och hjälpt många genom att sänka parkeringstaxan till en krona per timme, och under vissa perioder till och med gratis – bra jobbat! Men från och med årsskiftet har kommunen återgått till ordinarie taxa. Min fråga är då – varför?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Pandemin är inte över, tvärtom har vi nationellt sett strängare restriktioner än vad vi hade för den absoluta majoriteten av hela 2020. Om man arbetar uppmuntras man i allra högsta grad att jobba hemifrån och att i detta sammanhang då ta bort det som kommunen gjorde så bra känns ogenomtänkt och kontraproduktivt.

Efter kontakt med kommunens kontaktcenter blev jag hänvisad till ett politiskt beslut från den 10 juni 2020, och om jag hade några frågor skulle jag vända mig till stadens politiker. Av dessa fick jag till svar att man efter årsskiftet i stället väljer att avskaffa tillsynsavgifter och liknande för att hjälpa affärerna i centrum.

https://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/slut-p%C3%A5-billiga-parkeringar-i-centrum-1.39741880

Jag förstår absolut tanken, butikerna och restaurangerna har självklart haft det mycket tufft under pandemin och jag liksom alla andra önskar ett välmående, fungerande näringsliv när vi väl återgår till normaltillstånd. Men för personer som bor i centrum uppstår likväl problem med parkeringarna på grund av att man uppmanas jobba hemifrån när man i vanliga fall inte gör det.

Ett känt problem sedan länge är att det finns för få hyrparkeringar i kommunen. Detta gör att man som boende bilägare i centrum behöver nyttja kommunens parkeringar med respektive taxa. I vanliga fall är detta inga konstigheter då man vanligtvis är på jobbet större delen av dagen och kommer hem mellan klockan 16 och 17 och då endast behöver betala för ett par timmar, låt oss säga att vi har gul zon med 5 kronor i timmen klockan 10–18.

Kommer kommunen att stötta sina arbetande, skattebetalande invånare eller ska taxan baseras på ett sex månader gammalt beslut då situationen var en helt annan?

Om vi tänker oss att man står på kommunens parkeringar två betaltimmar per dag, fem dagar i veckan plus fyra timmar på helgen blir det snabbt räknat 70 kronor i veckan och därmed 280 kronor i månaden. Problemet nu är att man som bilägare behöver nyttja mer av kommunens parkeringar då vi uppmanas att jobba hemifrån om man kan. Om vi leker med tanken att man behöver nyttja kommunens betalparkeringar samtliga timmar kommer då i stället kostnaden att landa på 40 kronor per dag. Det ger en veckokostnad på 220 kronor och 880 kronor på en månad. Har man turen att få hyra en parkering i rimlig närhet av där man bor ligger en vanlig parkeringshyra hos kommunen runt 300–350 kronor per kvartal (kan variera). Månadskostnaden för respektive person blir alltså markant högre av anledningar man inte kan göra något åt.

Jag förstår att man väljer att hjälpa centrum genom att avskaffa tillsynsavgifter och liknande, men något borde också göras åt de som bor i centrum, antingen att man, som ni tidigare gjorde så bra, väljer att minska kostnaden för de som brukar kommunens parkeringar tills pandemin är över eller att man kan erbjuda fler hyresparkeringar till ett rimligt pris.

Kommer kommunen att gå tillbaka till den taxan som underlättade för samhället eller är den tiden förbi, trots att pandemin inte är det? Kommer kommunen att stötta sina arbetande, skattebetalande invånare eller ska taxan baseras på ett sex månader gammalt beslut då situationen var en helt annan? Det borde inte straffa sig att ta sitt ansvar och jobba hemifrån.

André Fransson