Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Österberg tycker, precis som P-A Hultman, att kommunen borde trycka på Trafikverket för att leda bort trafiken från bland annat Sannäs. Bild: Lasse Edwartz
Lars Österberg tycker, precis som P-A Hultman, att kommunen borde trycka på Trafikverket för att leda bort trafiken från bland annat Sannäs. Bild: Lasse Edwartz

Nu får det räcka med bortförklaringar från ansvariga

Tack P-A Hultman för att du i din insändare talar klarspråk om Trafikverkets taktik att förhala en trafiksäkrare omledningsväg för att spara pengar men inte mänskligt lidande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trafikverkets svar på dina frågor är beklämmande att läsa då de inte handlar om att ”säkerställa trafikanternas säkerhet”, vilket vi med vanligt sunt förnuft och iakttagelseförmåga kan klara av att se i verkligheten längs omledningsvägarna.

LÄS MER: Varför protesterade inte Tanums kommun mot Trafikverket?

Ännu värre är det att läsa kommunstyrelsens ordförande påstå att hon inte kan göra något mer än att önska och hoppas. Hon har missförstått att en politiker är vald för att våga framföra sina invånares behov och inte har några begränsningar i vad hon kan säga. Genom sin argumentation ger hon Trafikverket card blanche att inte förbättra trafiksäkerheten för Sannäsborna – självmål på fotbollsspråk!

Ska vi verkligen ha så fega politiska företrädare/kommunalråd i vår kommun?

LÄS MER: Sannäsbor rädda att gå ut: "Med livet som insats"

Jag har haft omfattande dialog med kommundirektören för att försäkra mig om att kommunens ledande befattningshavare verkligen vill få hjälp att trycka på Trafikverket så att de bygger den korta omledningsväg P-A Hultman föreslagit och som tar bort trafikvolymen på de smala omledningsvägarna genom Sannäs och förbi Orrekläpp (livsfarlig vänstersväng utan sikt). Jag har även haft Skanska ute på plats för att ge sin syn på hur man bäst kan lösa detta baserat på deras erfarenhet. Allt är kommunicerat med kommunen och kommundirektören har påpekat till mig i telefon att han själv varje dag kör den farliga vägen över Orrekläpp till och från jobbet på kommunen och kan personligen intyga att trafikfarorna finns. Vad är det Trafikverket inte förstår och vill smita från? Varför tar man inte sitt ansvar som myndighet?

Personligen är jag trött på att lägga massor av ideellt arbete för att mötas av nonchalans och svammel och politisk taktik för att inte förlora röster från de som ska ta vara på vårt engagemang och våra konstruktiva bidrag. Det är dags att säga ifrån på skarpen att vi inte accepterar bortförklaringar och att gömma sig bakom regelverk och förordningar – skylla ifrån sig är ju ett väldigt populärt sätt att komma undan ansvar även hos vår statsminister och regering.

LÄS MER: Trafikverket: Det får de boende ta upp med polisen

Så min hälsning till alla boende i Tanums kommun är: Kräv förändring, mod att agera och personligt ansvarstagande av de som fått förtroendet att styra vår kommun! Det är enkelt att strunta i vad en invånare framför men blir vi många får de svårt att gå förbi oss!

Lars Österberg