Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"I ärlighetens namn kanske vi inte räddar så många liv under nätter och helger men vi hjälper ganska många undan en massa resor, väntan och oro", skriver personalen på jouren. (Bilden har ingen koppling till texten) Bild: Tore Meek

Nu ger vi på nattjouren upp – förhoppningsvis får ni vård ändå

Jourcentralen i Bäckefors drivs av Närhälsan enligt avtal klockan 17–22 på vardagar och 10–16 på helgen. Tiden mellan 22 och 07 på vardagar och mellan 16 och 10 på helger bekostas av Hälso- och sjukvårdsnämnden. För er patienter har det fram till nu inte varit någon skillnad. Vi finns i samma lokaler dygnet runt och med samma grupp av personal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vid Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSN) möte i juni klubbade man igenom ett beslut om att på pappret behålla nattjouren, men då efter en ny upphandling av en privat vårdgivare. Närhälsan måste och vill ha en jourcentral, men blir av med avtalet om att driva övrig tid och utestängs helt från att vara med i framtida upphandling om den delen av jouren som ska ha öppet 22–07 på vardagar och från 16 till klockan 10 dagen efter på helgerna. Vi hoppades fram till nu att det beslutet skulle dras tillbaka. Men nu har det slagits fast.

Man menar att det finns intressenter att ta över kvälls-natt-helgjouren. Frågan är vem som ska bekosta uppbyggnaden av denna jour eftersom det uppenbarligen inte finns pengar till att fortsätta betala för den verksamhet som vi på Närhälsan har bedrivit på ett oklanderligt sätt i 45 år. Våra lokaler kommer inte att kunna användas av en privat vårdkedja. Vi som jobbar på Närhälsan i Bäckefors nu har valt att jobba just där, för att det passar oss att jobba växlande med dagtid på vårdcentralen och kvällar och helger på jourcentralen. Vi kan inte bemanna en privat jourcentral då det är en konkurrerande verksamhet.

LÄS MER: Oppositionen går emot rekommendationer från läkare

HSN har nu, med två månader kvar till årsskiftet, insett att man inte kommer att hinna ordna ett nytt avtal med en privat vårdgivare till den 1 januari 2021. Så nu har man bett oss, som man stängt ute från upphandlingen, att hjälpa till att driva jouren som tidigare fram till den 30 juni 2021. Detta för att få lite mer tid på sig att bygga upp den nya, om det nu blir någon, innan de kastar ut oss från banan.

Vi skulle kunna bita ihop för er skull och köra på med den personal vi har kvar fram till 30 juni men frågan är om vi vill det längre

I ärlighetens namn kanske vi inte räddar så många liv under nätter och helger men vi hjälper ganska många undan en massa resor, väntan och oro. Så ni som tagit detta beslut: Har ni någonsin haft njursten, gallsten eller urinstopp? Har ni barn som haft krupphosta på sena nätter, eller en äldre förälder som blivit dålig, förvirrad och skakig av en helt vanlig, lättare infektion? Har ni någon gång råkat skära er lite djupt i en finger eller trillat och slagit upp ett ögonbryn? Ingen av dessa patienter hinner dö innan de kommer till Näl men där är belastningen betydligt högre och väntan lär bli betydligt längre. De flesta av dessa patienter hade varit undersökta, åtgärdade eller påbörjat behandling och varit på väg hem igen innan de ens hunnit fram till Näl.

LÄS MER: Även landsbygden har rätt till bra vård

Alla ni fina människor som vi hjälpt under åren, tack för den här tiden, men nu ger vi upp. Vi skulle kunna bita ihop för er skull och köra på med den personal vi har kvar fram till 30 juni men frågan är om vi vill det längre. Vi hoppas att ni som behöver vård under sena kvällar och helger framöver kommer att få det. Våra ambulanser kommer att få många resor till Näl framöver och hemsjukvården kommer få många uppdrag utöver all vård de redan ger i hemmen, om man inte lyckas reda ut den här röran. Kanske kommer det att finnas en fungerande jour dygnet runt även i framtiden, eller är detta bara ett sätt att för gott lägga ner nattjouren? Men hade det då inte varit bättre att låta nuvarande verksamhet få ha kvar ökat öppethållande till midnatt i alla fall i stället för att hacka sönder befolkningens vård i en massa små delar med ovisshet om vart man ska ta vägen beroende på vilken tid på dygnet det är? Det har prövats förut i vår region och inte fungerat.

Vi kommer finnas kvar för er, om än i nedskalad form.

Personalen på jouren

LÄS MER: Nattjouren i Bäckefors räddades – men inte den i Strömstad