Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Nu har Trafikverket och kommunen gått för långt

Företagarna behöver skyltar längs E6

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nu anser Företagarna i Munkedal att det gått för långt. Ett beslut har tagits i samhällsbyggnadsnämnden i Munkedal att alla skyltar som inte är godkända av Trafikverket tas ner. Många av dessa skyltar är professionellt gjorda och ser snygga ut, nu ska allt bort. Att köra förbi Munkedal kommer att verka som ”här finns inga verksamheter, hit in behöver vi inte åka”.

LÄS MER: Trafikfarliga skyltar längs E6 ska bort

Upprinnelsen är några skyltar som ser bedrövliga ut, kommunen har vid flertal tillfällen varit i kontakt med berörda markägare att ta bort dessa skyltar men inget har hänt. Uppenbarligen har förvaltningen inte varit tillräckligt tydlig och tagit i med hårdhandskarna utan nu drabbas alla som har någon sorts reklamskylt. Det har även kommit in ett flertal medborgarförslag till kommunen att rensa upp vid till exempel infarterna till Munkedal

Företagarna i Munkedals kommun gör allt för att bilister som kör längs med E6:an ska stanna och ta sig in till Munkedal, vi har nya etablerade företag i kommunen som vi är stolta över och som förgäves försökt att få till en möjlighet till skyltning till sina affärsverksamheter.

Hur tänker kommunen? Vill kommunen inte ha folk in till kommunens affärsverksamheter? Vill kommunen inte att man ska hitta in till Munkedal? Vill kommunen bara att man kör förbi?

Kommunen har missat något, som småföretagare i kommunen bidrar dessa med 140 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter. 98 procent av alla företag i Munkedal är småföretag, tänk nu efter själva, om dessa företag inte får en möjlighet att tala om att de finns, hur ska de då vilja etablera sig i Munkedals kommun? Vill kommunen inte ha några nya företag?

Trafikverkets motivering till att inte godkänna bland annat en skylt som stod vid avfart 99 norrut, var att det fanns ett avbildat vägmärke på skylten och att det kunde förväxlas med ordinarie vägmärke – tänk efter! Den skylten har suttit där i ett par år utan att Trafikverket gjort anspråk på den.

Trafikverket kanske istället borde se till hur de gör vägdoseringar, vad jag vet har det inte skett någon olycka vid avfart 99 men däremot vid avfart 98 söderut, och vad jag vet finns det inga trafikskyltar där.

Var har det sunda förnuftet och kommunens vilja för våra näringsidkare tagit vägen?

Munkedals kommun kunde ha gjort detta på ett bra mycket bättre sätt för att visa att de tror på våra lokala företagare.

Nu har de berörda markägarna fått ett vite på 100 000 kronor om skyltarna inte tas ner och företagarna har mist sin synlighet.

Carina Thorstensson

Ordförande Företagarna Munkedal