Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi är ledsna, men ni kan inte räkna med att vi i de rika delarna av världen kan fortsätta att suga ut alla resurser på jorden." Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nu har vi tid att tänka efter – vad är viktigast för oss människor?

Världen står i brand, de allra flesta människor är i dag medvetna om att vi med svindlande fart och med förbundna ögon kör mot avgrunden; en skenande klimatförändring. Denna kommer göra stora delar av jorden obeboelig och omöjlig att odla mat på. De moderata skribenterna Wilma Johansson och Fredrika Albertsson verkar däremot okunniga om detta.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Muf

LÄS MER: Ineffektiv flygskatt måste avskaffas för branschens skull

Att tro på tomten kan man göra som litet barn, att tro på tekniska trollerikonster kan man inte göra när man börjar räkna sig som vuxen. Att biobränslen skulle kunna ersätta fossila inom en överskådlig tid är inte sant, dessutom behöver vi se till att skogen får fortsätta vara en effektiv kolfälla. Vi är ledsna, men ni kan inte räkna med att vi i de rika delarna av världen kan fortsätta att suga ut alla resurser på jorden. Flyget kan och ska absolut inte återställas till tidigare nivåer, då vi på en bråkdel av en inkubationstid för virussjukdomar hann besöka flera världsdelar innan vi upptäckte att vi bar på en dödlig sjukdom. Samtidigt som vi eldade på klimatförstöringen med rasande fart.

En sak kan vi dock vara ense om, flygskatten gjorde inte den nytta vi i miljörörelsen hade hoppats – den var på tok för låg. Vi kan också vara överens om att globala överenskommelser för beskattning av klimatpåverkande utsläpp vore idealiskt, men sådana överenskommelser finns tyvärr inte på plats i dag och tar för lång tid att skapa. Vi har bara ett par decennier på oss att ställa om och då får vi acceptera att flygskatten i dagsläget bara är en värktablett, den ger ändå en moralisk signal om att överdrivet resande inte är förenligt med hushållning av resurser.

Vi bör alla ta tillfället i akt och nu under pandemin tänka igenom vad som är riktigt viktigt för oss människor, att göra sin reselista längre eller att ta hand om jorden och sina relationer? Det finns många människor som varken kan eller vill flyga och ändå är lyckliga.

Boel Lanne

Naturskyddsföreningen i Bohuslän