Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Karl af Geijerstam
Bild: Karl af Geijerstam

Nu hotas tillgången till kulturskola på Orust

Vanliga skolan och kulturskolan måste samarbeta om undervisningen

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är med stor förundran och besvikelse vi hör att Orusts Kulturskola (tidigare Orusts musikskola) inte längre skall få vara en del av barnens och ungdomarnas skoldag på Orust, efter beslut av rektorsgruppen på Orusts kommunala skolor. Detta kommer att innebära undervisning på kvällstid, vilket direkt skulle drabba alla de barn som bor utanför de större samhällena.

Undervisning på kvällstid innebär att barnen och ungdomarna som vill vara med i Kulturskolan och som bor utanför de större samhällena skulle bli beroende av att skjutsas fram och tillbaka till sin 20 minuters lektion på kvällarna. Frågan vi också undrar över är om ens lärarna kommer kunna hinna åka runt till alla de skolor de idag åker till om tiden för att undervisa bara ligger på kvällstid? Om lärarna inte kommer att kunna åka runt till de större orterna på ön så kommer väldigt få barn och ungdomar få tillgång till Kulturskolan.

Resultatet det med all säkerhet skulle leda till är som på de orter där liknande beslut tidigare tagits: Kulturskolan skulle få färre elever varpå färre tjänster och minskat utbud, med risk för nerläggning i förlängningen.

Orusts Kulturskola är en otroligt viktig grundbult i kulturlivet tycker vi, med mängder av konserter och undervisning under hela skolåret för våra barn och ungdomar. Idag finns en större verksamhet än någonsin under de 52 år som kulturskolan funnits på Orust. Ungefär 360 barn och ungdomar får varje vecka undervisning i; instrument, kör, drama, digitalt skapande, bild, slöjd eller dans av Kulturskolan. Dessutom finns hela fem orkestrar som idag har fler medlemmar än på 19 år. Ungdomarna har t.o.m en egen orkesterförening där de kan påverka inriktningen framåt och öka sammanhållningen.

Det går som ni vet lätt att rasera en verksamhet, men det är väldigt mycket svårare att bygga upp en igen. Det är idag flera andra kommuner i landsbygd och glesbygd som befinner sig i det mycket bekymmersamma läget.

Är detta verkligen en situation som Orust kommun med detta beslut vill riskera att hamna i?

Vi är medvetna om att rektorerna kan välja att neka Kulturskolan tillträde på skoltid med hänvisning till skollagen. Regeringens kulturskoleutredning 2016, Orusts Kommun budget 2019 och Lärarförbundet understryker alla vikten av att Kulturskolans verksamheter ska vara tillgängliga för alla och erbjudas under eller i anslutning till skoldagen.

Vi i Orusts Musikskolas föräldraförening kräver därför att situationen löses med ett gemensamt grepp från Orust kommuns ansvariga tjänstemän och politiker. Vi vet att det finns flera kommuner i landet där de har löst problemet i dialog mellan alla parter.

Då blir frågan: Skall Orust kommun sälla sig till den grupp av kommuner i landet som löser detta genom dialog eller vara passiva och låta rektorerna, trots ovannämnda tunga instanser, neka Kulturskolan tillträde på dagen och strunta i konsekvenserna?

Vi väntar på svar.

Styrelsen, Orusts Musikskolas föräldraförening,

genom

Joakim Gerhardt

ordförande