Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Orsakar missnöje. Insändaren förklarar varför hen lämnar Svenska Kyrkan.

Nu lämnar jag Svenska kyrkan

Därför är jag besviken på Svenska kyrakn

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När vi Lysekilsbor kunnat följa ”affären” med prästen i Bro och Brastad som blivit utköpt på grund av hans bland annat homofoba agerande, så kan man få uppfattningen att han som präst i Svenska Kyrkan är en ”udda kuf”.

Men så är tyvärr inte fallet. Går vi till Lysekils kommuns andra pastorat, Lysekils pastorat, så har kyrkoherden där stoppat kommande Pridefestival från att få vara i Lysekils kyrka. Detta kan kyrkoherden själv besluta om, kyrkorådet har där inget att säga.

Kan dock sägas att kyrkoherden i Brastad har erbjudit Pridefestivalens arrangörer att få använda sitt pastorats kyrkor. Heder åt denne kyrkoherde som inte ”dömer” människor med annan sexualitet.

Kyrkoherden i Lysekils pastorat har även agerat så att hans pastorat anställt den präst som varit med i tv-programmet Uppdrag granskning, där denne präst erbjöd sig ”att bota” homosexuella människor. Han ansåg att homosexualitet är en sjukdom som går att bota. Denne präst har därefter bland annat av den anledningen fått sluta sin prästtjänst i Skara stift. Nu kommer han till Lysekil. Så det är förståeligt att kyrkoherden stänger ute människor av annan sexualitet från att få hålla gudstjänst med ”egen” präst i Lysekils kyrka.

Det som förenar dessa präster, exklusive kyrkoherden i Bro och Brastad, är att de alla vill hålla Svenska kyrkans kyrkor och församlingar ”rena” från kvinnliga präster. Är det en sådan kyrka som vi vanliga församlingsbor vill ha?

Varför fullföljer inte staten Svenska kyrkans frigörelse från staten genom att ta bort dess vigselrätt samt ansvar för begravningsväsendet? Så får Svenska kyrkan bli den lilla sekt som många av dess präster håller på att göra den till? I många andra länder i Europa såväl som världen i övrigt har ”staten” vigselrätten. Vill bröllopsparet ha en kyrkas välsignelse så kan de fritt efter vilken religion som samfund de tillhör få göra det. Detsamma gäller för begravningsväsendet. I dag i Sverige finns det många städer där medlemsantalet i svenska kyrkan ligger under 50 procent. Det upplevs som mycket provocerande att det idag i Sverige är en kyrkoherde som är högsta chef för begravningsverksamheten. Detta då det borde vara en ”neutral” person som chef som inte tar ställning till trostillhörighet hos kommunens invånare. Nu får det var nog nu lämnar jag Svenska kyrkan som medlem.

Besviken