Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förbud håller folket borta. Kvar blir endast det fina folket, hävdar Yngve Berlin.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nu luktar det överklassreservat

Debatt: Ska ett kommunalråd kunna inskränka på allemansrätten?

Under rubriken ”Visst luktar det om Norra Hamnen!” skrev jag 2008, ett angeläget debattinlägg om förslaget att förbjuda fritidsfisket från kommunens bryggor. Nu åtta år senare tar kommunalrådet Johansson, på delegation beslutet att förbjuda fritidsfiske på bryggorna i Norra hamnen i Lysekil.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är ett mycket märkligt beslut och av principiell betydelse. Ska ett kommunalråd kunna inskränka på allemansrätten? Ska ”störda” strandbosättares morgonsömn och kvällsfrid väga tyngre än den allmänna rätten att fiska från kommunens bryggor och stränder? Det klagas på bristande hänsyn till parkeringsregler, nedskitade bryggor, lukt från fiskrens och ”onormala fritidsaktiviteter”. Är krogbesöken normalare fritidsaktiviteter?

Parkeringsfrågan lär väl vara minde problematisk med tanke på alla parkeringsböter som delas ut vid minsta avvikelse och parkeringsfrågan kan absolut inte vara en fråga som blandas ihop med allemansrätten.

Att vissa människor inte förstår eller vill förstå problemet med nedskitade bryggor är väl en fråga för dialog om hänsynstagande, om så med tolk med de som vistas på bryggorna. Det löser man inte med hot om förbud och avvisning!

För åtta år sedan skrev jag med anledning av ett då aktuellt förslag om fiskeförbud, följande text: ”Allt fiske skall förbjudas från kommunens bryggor och kajer. Man kunde tillägga ”speciellt från bryggorna i Gamlestan”. För det är väl det saken gäller, eller? Nu är det folkliga och populära sportfisket (för folk som inte har råd att ha båt/eller saknar båtplats) på den nya kommunala småbåtshamnen i Gamlestan som är i fokus. Självklart finns även bland spöfiskare mindre nogräknade personer som beter sig odrägligt och skitar ned och visst luktar det om det slängs fiskrens på bryggan. Sådant ofog måste stoppas, men hur gör man det med ett ”generellt” fiskeförbud?

Men nog tycker jag att det mest luktar överklassreservat. Att ”Fina Damen” i ett av de gula husen jagar bort fiskande ungdomar från bryggan är säkert en avgörande anledning till att förslaget om ”fiskeförbud” ska behandlas av kommunstyrelsen.

Alla har inte ”badrocksavstånd” till havet och de som har köpt sig den lyxen tror sig tydligen ha rätt att rensa området från störande folkliga inslag. Slutligen undrar jag bara hur det är tänkt att upprätthålla denna ”ordning”.

Ska det utdelas ”spöstraff” av något slag och hur gör vi med krabbfiskande barn? Finns det något mer symboliskt folkligt att saluföra Bohuslän med än krabbfiskande barn på en brygga?

Och visst luktar dessa krossade musslor som barnen glömt på bryggorna och visst kan man snubbla på ett ivrigt barn som i en klumpig flytväst ovigt rusar till kompisen som fått syn på ”världens krabba”? (YB augusti 2008).

Historien upprepar sig.

 

Yngve Berlin

Kommunistiska Partiet

Kommunstyrelseledamot (2016)