Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu måste ansvarig minister lova att rädda fisket i Kosterhavet

Betty Malmberg (M): "Dålig respekt för yrkesfisket"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Centern och Liberalerna 16 mars

LÄS MER: C och L är garanter för en ansvarsfull fiskepolitik

Förra året var jag på studiebesök i Strömstad. Det var samförvaltningen Koster-Väderöfjorden som hade bjudit in till ett lärorikt möte.

Föreläsningar varvades med diskussioner där fiskare, forskare och myndigheter kom till tals. Värdet av lokal fiskeförvaltning blev uppenbar. Mötet visade också på den respekt och samförståndsanda som byggts upp mellan parterna under de många år som arbetet varit på plats. Att sedan få följa med en räktrålare ut gav förstås extra krydda till besöket. Men vid mötet upplevde jag också en slags trötthet. Det var då januariavtalets punkt om trålförbud i skyddade områden nämndes. En trötthet mot byråkratiska pekpinnar och ifrågasättande som de trodde de hade navigerat bort ifrån tack vare samförvaltningen och de vetenskapliga underlag som är grund för samverkan.

Heie (C) och Tysklind (L), som replikerade på min tidigare insändare, var båda med på mötet. Jag känner dem som ansvarsfulla och seriösa politiker. Men när de hävdar att januaripartierna Centern och Liberalerna ”är garanter för att ett hållbart fiske av räka och havskräfta ska kunna fortsätta” känner jag mig ändå inte trygg. Varför kunde ansvarig minister i så fall inte talar klartext och uttala att väl fungerande samförvaltningsorgan som bedriver erkänt hållbart fiske, såsom Koster-Väderöfjorden och Norrkustfiskarna med siklöjan, inte berörs av den tillsatta utredningen om trålningsförbud i marint skyddade områden. Men det gjorde inte ministern.

Det är dålig respekt för väl fungerande lokala lösningar som lever upp till kraven på hållbart fiske.

Det är dålig respekt för det småskaliga fisket som alla säger sig vilja värna.

Det är dålig respekt för yrkesfisket som även kan leda till stopp för vidare investeringar och därmed motverka utveckling av det hållbara fisket.

Regeringen brukar tala om tillitsfull styrning och nyligen presenterades en utredning om detta. Tanken är att man ska jobba för att öka tilliten till brukare. Ett gott syfte men varför lever man då inte så? Varför utsätter man i så fall erkänt hållbart yrkesfiske för denna ovisshet? Det är oförståeligt för oss moderater.

Betty Malmberg (M)

Riksdagsledamot