Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Photographer: Tomas Södergren

Nu måste regionen skärpa sig

Ta bort avgiften på influensasprutan för riskgrupper!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Två miljoner svenskar är över 65 år och för varje år blir vi fler och dessutom äldre. En viktig åtgärd för att hålla dessa seniorer friskare längre är att skapa ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Det skulle vara en mycket bra förebyggande åtgärd.

I Sverige har vi sedan länge ett barnvaccinationsprogram med gott resultat. Äldre, precis som de allra yngsta, har sämre immunförsvar och löper större risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom.

Ett vaccinationsprogram för äldre bestående av vaccinationer mot influensa, pneumokocksjukdom (lunginflammation) och bältros skulle uppskattningsvis kosta 3-400 miljoner kronor per år för att vaccinera alla i gruppen 65 år och äldre. Det är mycket pengar, men om fler äldre vaccinerar sig så medför det direkta och stora besparingar för hälso- och sjukvården.

I statens budget är det dock en relativt liten summa och det borde vara en bra och viktig satsning för den kommande regeringen.

I väntan på detta beslut är det viktigt att VG-regionen skärper sig. Vår region tillhör de landsting/region som fortfarande envisas med att ta betalt även av riskgrupper (där ingår gruppen 65+are) för den årliga influensasprutan. Det innebär att den andel som vaccinerar sig ligger mycket lägre an de 75 procent som Världshälsoorganisationen rekommenderar för att få s.k. flockimmunitet. Det betyder att även den del av befolkningen som inte vaccinerar sig får ett visst skydd.

Vid SPF Seniorernas utfrågning i Uddevalla inför valet gav samtliga partierna i huvudsak positiva besked om att ta bort avgiften på influensasprutan för riskgrupper. Nu är det dags att omsätta dessa vallöften i beslut och praktisk handling.

Christina Rogestam

Ersättare i riksdagen (C)

Fd förbundsordförande SPF Seniorerna