Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alla högstadieelever ska få skoldatorer.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nu prioriterar vi utbildningen i Lysekil

Vi i Socialdemokraterna gläds över att en enig nämnd kunde ställa sig bakom budgeten.

Budget är framtagen i en bra dialog mellan våra samarbetspartier (L, M och C), oppositionspartierna samt förvaltningens tjänstemän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Efter en period av flera år har barn och ungdomar i Lysekil drabbats av kommunens nedskärningar. Men nu sedan två år tillbaka har vi brutit trenden och vänt. Vi har gjort riktade satsningar till förskolan, grundskolan, kultur och fritid.

När socialdemokraterna 2013 gick in och tog över styret av kommunen efter flera år i opposition så valde Socialdemokraterna att prioritera vissa frågor. Vi måste få ordning och reda i kommunens ekonomi och på organisationen. Men vi måste även vända de fallande skolresultaten och därmed skapa en bättre kommun för barn och ungdomar att leva i.

Det är framför allt inför 2017 som vi gör satsningar och några av dessa är:

Bärbara datorer till alla högstadieelever. Inför 2014 drev Socialdemokraterna igenom en stegvis satsning under tre år på läsplattor till varje elev på låg- och mellanstadiet. Nu väljer vi ta steget vidare med datorer till högstadieeleverna. Digitala hjälpmedel anser vi är en viktig del i utveckla av skolan och förskolan.

Två miljoner extra till förskolan. Förskolan är en viktig start för barnens livslånga lärande och därmed en förutsättning för barnens utveckling.

Här gör vi även en satsning för personalen genom fria pedagogiska måltider.

2,9 miljoner till grundskolan. Det är ingen hemlighet att skolresultatet i Lysekil kommun har försämrat under en längre period. När vi under 2013 tog över makten i kommunen begärde vi en analys av orsaken och baserat på denna analys utarbetade förvaltningen en strategi och åtgärdsplan. Utifrån detta görs olika riktade insatser och för att klara dessa satsningar behövs naturligtvis dessa pengar.

Fyra hundra tusen extra till kultur och fritid. Bland de första sakerna som gjordes när vi tog över makten av kommunen 2013 var beslutet att öppna fritidsgården Borgen. I syfte att för skapa en mer meningsfullt fritid för barn och ungdomar. Mängder av föreningar inom idrott och kulturlivet gör ett bra arbete för en meningsfull fritid för barn och ungdomar och detta är något vi vill stödja.

Till detta skall vi dessutom lägga den socialdemokratiska regeringens extra pengar till Lysekil kommun som bland annat innebär satsningar på lågstadiet, fritidshem, läxhjälp samt höjda lärarlönerna.

Med ett socialdemokratiskt styre i både Lysekil och i regeringen och tillsammans med duktiga anställda inom kommunen och mängder av ideella ledare gör vi Lysekils kommun bättre för barn och ungdomar att leva i.

Anders C Nilsson

Gruppledare för Socialdemokraterna i utbildningsnämnden Lysekil