Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Socialstyrelsen gör årliga bedömningar av väntetiderna på Sveriges akutmottagningar. Sedan sammanslagningen av Uddevallas och Näls akutmottagningar finner man alltid Näl i bottenskiktet.  Bild: Stefan Bennhage
Socialstyrelsen gör årliga bedömningar av väntetiderna på Sveriges akutmottagningar. Sedan sammanslagningen av Uddevallas och Näls akutmottagningar finner man alltid Näl i bottenskiktet. Bild: Stefan Bennhage

NU-sjukvården är inget föredöme

Nyligen drabbades en kirurgavdelning på Näl av ett utbrott av covid-19. Det var begränsat, men både personal och patienter smittades. Det visar att även sjukhuspersonal som nu inte prioriteras för vaccination löper en ökad risk att drabbas av covid-19 i sitt arbete.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till

Peter Heie (C) och Carina Åström (S) 16 februari

Sjukhusdirektören har trots detta beslutat att de själva ska vaccineras före sjukhuspersonal som inte har direkt patientkontakt med covid-patienter.

Sjukhusledningen försvar är att de "behöver vara närvarande”. Behov av ledningens närvaro finns givetvis även på övriga cirka 80 akutsjukhus i Sverige. Där organiserar man dock sin närvaro på ett smittsäkert sätt som inte kräver vaccination av administrativ personal. Vaccinsamordnaren Per Albertsson på Sahlgrenska sjukhuset har i DN och Expressen uttalat att han anser att sjukhusledningen kan vaccineras sist i kön.

Av Heies och Åströms insändare kan man få uppfattningen att NU-sjukvården är ett föredöme för andra sjukhus. Tvärtom är mångas uppfattning.

Socialstyrelsen gör årliga bedömningar av väntetiderna på Sveriges akutmottagningar. Sedan sammanslagningen av Uddevallas och Näls akutmottagningar finner man alltid Näl i bottenskiktet.

Den senaste mätningen är från oktober 2020. Är man över 80 år får man enligt Socialstyrelsens mätning stanna på akutmottagningen på Näl med en mediantid på 307 minuter, det vill säga fem timmar. Väntetider på tio timmar förekommer för tio procent av de som är över 80 år.

Tidningen Dagens Medicin gör varje år en ambitiös kvalitetsgenomgång av de svenska akutsjukhusen. Tidningen använder ett stort antal kvalitetsindikatorer och utser de fem bästa sjukhusen i varje kategori. Under alla år med dessa mätningar har Näl aldrig rankats bland de fem bästa medelstora sjukhusen i Sverige. Tidningen pekar dock inte ut det sämsta sjukhuset i de olika kategorierna.

Det finns många problem i NU-sjukvården. Det är onödigt att skaffa sig fler problem genom att besluta om prioritering av vaccination mot covid-19 som avviker från andra sjukhus. Det är inte ointressant vilka bedömningar andra sjukhus gör, som Peter Heie och Carina Åström påstår i sin insändare. Lyft blicken, rekommenderas ordföranden och vice ordföranden i NU-sjukvårdens styrelse.

Sveriges regioner lever för närvarande ett farligt liv. Alla politiska partier vill numera förändra och ge staten mer inflytande. Med statlig styrning av sjukhusvården i Sverige följer tydligare regler för sjukhusen i Sveriges regioner, vilket sannolikt skulle förbättra situationen för de sjukhus som har kvalitetsbrister.

Thomas Ericson

f.d. överläkare Uddevalla sjukhus