Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Upp till kamp. LO har möte på första maj.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nu startar vi den fackliga valrörelsen inför höstens val

LO: "Även Sverigedemokraterna för en högerpolitik som slår mot vanligt folk"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nästa års riksdagsval handlar egentligen om en sak: vilka vill och kan skapa trygghet för vanligt folk? Vi vet vårt svar: Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering med Stefan Löfven som statsminister. Därför har LO:s styrelse beslutat att redan nu starta det fackliga valarbetet på arbetsplatser över hela Sverige, från norr till söder. Vår viktigaste insats blir att tusentals fackliga valarbetare ska genomföra en halv miljon personliga samtal med LO-förbundens medlemmar. Samtal om hur vårt land kan byggas starkt och jämlikt genom att öka tryggheten för vanligt folk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I Sverige har vi över generationer byggt upp ett tryggt välfärdssamhälle. Men den svenska modellen är idag utmanad. Anställningarna blir allt mer osäkra. Trakasserier, hot och våld blir vanligare. I välfärden räcker inte resurserna. Utanför storstäderna blir det längre till skolan, bussturer dras in och polisen har försvunnit.

Nu har Stefan Löfvens regering byggt upp svensk ekonomi. Fler har ett jobb att gå till. Socialdemokraterna satsar på välfärd istället för skattesänkningar, höjer barnbidraget, tar bort den orättvisa pensionärsskatten och återinför avdragsrätt för fackföreningsavgiften. De värnar den ordnade och reglerade invandringen. De bygger ut den svenska modellen.

Mot detta står Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att moderatpolitik ökar klyftorna vet vi. Det har den alltid gjort. Men även Sverigedemokraterna för en högerpolitik som slår mot vanligt folk. De vill ha en moderatledd regering, sänka skatten för de rika, fortsätta vinstjakten i skola, vård och omsorg och dessutom lagstifta om lägre löner. Och trots att otryggheten ökar vill de inte investera i välfärd i hela landet.

Vi företräder 1,4 miljoner löntagare och vi tänker inte vika undan i kampen för våra medlemmars trygghet. Statsminister Stefan Löfven kommer från vår verklighet – från ett LO-yrke. Och för oss är det alltid hårt arbete och yrkesstolthet som gäller. Villkoren ska vara bra och lönen ska gå att leva på. Det är en inställning som är avgörande för att bygga Sverige tryggt och starkt igen. Den inställningen tar vi nu med oss i arbetet för en socialdemokratisk valseger 2018.

Therese Guovelin

Vice ordförande LO

Maria Hallenberg

ordförande LO-facken Munkedal-Sotenäs

Blerand Haliti

ordförande LO-facken-Uddevalla