Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Lena Garnold
Bild: Lena Garnold

Nya skolskjutsarna blir sämre för barn och vuxna

Göran Nyberg (L): Oerhört viktigt för att göra det lättare att bo på landsbygden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De ledande partierna i Munkedals kommun säger sig vilja främja boendet på landsbygden.

Liberalerna driver frågan inför valet att vi skall effektivisera och förbättra vår struktur på äldreomsorgen, genom ett vård- och omsorgsboende i Munkedal, och utöver det trygghetsboenden i kommundelarna.

Det kommer att frigöra pengar som först och främst skall satsas på skolan och på föreningarnas ungdomsarbete.

De pengar som frigörs vid en ny struktur på äldrevården har vi också sagt skall satsas på bättre kollektivtrafik för arbetspendling ute i kommunens olika delar.

Nu visar det sig att pengarna uppenbarligen också kommer att behöva satsas på bättre skolskjutsar. Det alternativ som Munkedals kommun nu valt visar sig bli sämre för barnen som skall till skolan, enligt föräldrar som protesterar,

Det blir också sämre för de vuxna som tidigare har kunnat åka med Västtrafiks skolbuss för att ta sig till och från Munkedal under en dag. Det får man inte med de nya skolbussarna.

Enligt kommunchefen Håkan Sundbergs uttalande i Bohusläningen tjänar kommunen mellan två och tre miljoner på att ta det här alternativet i stället för Västtrafik.

Kommuner kan handla upp kollektivtrafik på landsbygden från Västtrafik för att ersätta den försämring man nu orsakat landsbygden. Det är visserligen inte något som kommunerna enligt lag måste göra, som med skolskjutsarna, men naturligtvis oerhört viktigt för att göra det lättare att bo på landsbygden.

För att genom upphandling kompensera för den försämring man nu orsakat, finns risken att det kommer att kosta mer än vad man sparat på upphandlingen av skolskjutsarna. Det är liksom det som varit vitsen med Västtrafik. Genom samordningen har man fått både kollektivtrafik och skolskjutsar till ett sammanlagt lägre pris, än om man delat upp det på olika entreprenörer.

Vi menar att den nuvarande kommunledningen faktiskt totalt sett försämrar för landsbygden på grund av beslut som tas på felaktiga grunder. Eller också gör man det för att man inte ens i högskattekommunen Munkedal lyckas få pengarna att räcka till att främja landsbygden.

Göran Nyberg

Liberal i Munkedal